Van de wijkagent: aanhoudingen van gisteren (05-09)

Ilco & Petra

Gisteren zijn er twee verdachten aangehouden naar aanleiding van twee verschillende meldingen van een schietpartij. Tijdens deze aanhouding, die door het Rapid Respons Team werd verricht, zijn de verdachten uit hun auto ‘gepraat’ terwijl er vuurwapens op hen werden gericht. We leggen graag uit waarom en wanneer we dat doen.

Wat belangrijk is om te weten is dat mensen ons niet bellen als ze iets onschuldigs zien. Ze bellen ons omdat ze beschoten zijn of omdat ze iemand zien lopen met iets dat op een vuurwapen lijkt. De politie gaat daar met spoed op af. Agenten nemen áltijd het zekere voor het onzekere en trekken hun kogelwerende vesten aan. Het kan dus zijn dat ze jou in eerste instantie behandelen alsof je een vuurwapengevaarlijke verdachte bent. In dat geval zullen ze je met getrokken pistool dwingen het wapen weg te leggen en je handen omhoog te houden. Als je dat niet doet, of als je er grappig over doet, loop je het risico dat we schieten. Met alle gevolgen van dien. Pas daarná gaan we kijken of jouw wapen echt is, of een speelgoedwapen. En of jij misschien nog maar 13 jaar bent, en dus met een speelgoedwapen rond mag lopen.

Je kunt dit misschien overdreven vinden, maar agenten worden bijna dagelijks in hun werk geconfronteerd met wapens waarvan we van tevoren niet weten of ze dodelijk zijn of niet. Tegenwoordig zijn er ook bontgekleurde echte vuurwapens. Als we er dan meteen vanuit gaan dat dit ‘vast wel gelblasters zijn’, is er een kans dat er op ons geschoten wordt met echte wapens. Of dat er mensen om ons heen sterven die we hadden moeten beschermen. Denk daarom na bij wat je doet en wat je bij je draagt op straat!

Werk mee als de politie je aanspreekt. Dan is het snelst duidelijk wat er aan de hand is en vallen er geen onnodige slachtoffers.