Missie van Herman van de Kaa doorgeven aan volgende generaties

LUNTEREN – Dit najaar vloeien allerlei facetten uit het bewogen leven van oud-verzetsstrijder Herman van de Kaa (1926-2020) samen. Er verschijnt een film over operatie Pegasus in 1944 waarin ook de verzetsrol van Herman van de Kaa wordt belicht. Daarnaast is er een veiling van een aantal aquarellen die de Lunteraan in zijn leven maakte. 

Herman trad in de oorlog op als koerier van berichten, bonkaarten en onderduikers en maakte hachelijke situaties mee. Zo was hij een van de gidsen tijdens Operatie Pegasus 1. 

Bij die grote ontsnapping slopen 140 mannen dwars door de Duitse linies heen om tussen Renkum en Wageningen de Rijn over te steken naar bevrijd gebied. Herman gidste Engelse en Canadese onderduikers van Barneveld naar Bennekom. 

Na de oorlog ging de verzetsstrijder verder in het schildersbedrijf van zijn vader. Maar het besef dat ook hij voor het vuurpeloton had kunnen sterven, zorgde ervoor dat hij de verhalen over de oorlogstijd levend wilde houden. “Lest we forget”, oftewel “Opdat wij niet vergeten” was zijn missie. 

Stillevens

Daarnaast ontpopte Herman van de Kaa zich tot een begenadigd amateurschilder. Hij bekwaamde zich in het maken stillevens, maar maakte ook veel landschappen. Na zijn pensionering trok hij met zijn vrouw Miep de natuur van Frankrijk en Italië in om aquarellen te maken. 

De Lunteraan overleed in 2020 en liet een grote collectie aquarellen na. De familie heeft een deel van de collectie beschikbaar gesteld voor een veiling. De opbrengst komt ten goede aan het opzetten en in stand houden van een jaarlijks terugkerende ‘Herman van de Kaa-lezing’ en kinderlezingen. Het doel is dat de missie van Herman van de Kaa wordt doorgegeven en dat verhalen over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog verteld kunnen blijven worden. 

Kleinzoon

De Rotaryclub Ede Kernhem, waarvan Herman de oprichter was, organiseert deze veiling op 22 oktober. De timing kan niet beter, want dit najaar verschijnt ook een film over Pegasus waarin ook gids Herman van de Kaa voorkomt. Mooi detail is dat een kleinzoon van de oud-verzetsstrijder in de film een rol vervult. 

Deze film van cineast Herman Rolleman gaat op 14 september in première in het Airborne Museum in Oosterbeek, maar zal ook op 22 oktober worden getoond in Pathé Ede in Ede. Aansluitend wordt dan, onder leiding van de bekende kunsthandelaar Frank Buunk uit Ede, een deel van het werk van Herman van de Kaa geveild. Voorafgaand aan de veiling worden de aquarellen tentoongesteld van 4 tot 16 Oktober in Museum Lunteren. 

Lees hier de online krant van deze week.