Biografie van oud-Lunteraan Piet Bolwerk verschenen: Piet Bolwerk hoeder van cultuurhistorie op twee continenten

EDE – Oud-Lunteraan en oud-directeur van het Tegelmuseum, Piet Bolwerk, is vrijdag 9 september overleden. Hij is 88 jaar geworden. Dhr. Bolwerk was al geruime tijd ziek en ruim een week voor zijn overlijden werd een biografie van hem gepresenteerd. 

In zijn appartement in Ede mochten Piet en zijn vrouw Gré en in het bijzijn van zijn kinderen en burgemeester René Verhulst, getuige zijn van de presentatie van: Piet Bolwerk hoeder van cultuurhistorie op twee continenten. Auteur en volle neef van Piet Bolwerk, is: Marcel La Rose.

Surinaams museum

De eerste helft van Bolwerks leven speelt zich af in een totaal andere omgeving, namelijk die van tropisch Suriname. Als conservator van het Surinaams Museum legt archeoloog Bolwerk tijdens avontuurlijke expedities naar het binnenland de cultuurgeschiedenis vast van de Marrons en de Inheemsen van Suriname. Het is zijn droom om met deze kennis de eenheid in de prille natie met haar etnisch zo diverse bevolking te bevorderen. 

In 1966 trekt hij wekenlang met koning Leopold III van België door de jungle, in een poging contact te leggen met Akoerio’s, mysterieuze nomadische indianen, die nog in het stenen tijdperk leven. Het bijzondere verhaal van Piet Bolwerk is nu opgetekend in een boek. 

Samen met de inmiddels 88-jarige oud-museumdirecteur blikt auteur Marcel La Rose terug op diens leven en werk. Aan bod komen onder meer de jeugd in Paramaribo, de aanstelling bij het Surinaams Museum en de tochten per korjaal door het ongerepte binnenland. Tientallen foto’s uit het privé-archief van Bolwerk, waaronder niet eerder gepubliceerd Akoerio beeldmateriaal, geven een prachtig beeld van die reizen.

Multiculturele harmonie

In Nederland krijgt Bolwerk alsnog de gelegenheid te bouwen aan de carrière die hem in eigen land niet was gegund. Hij krijgt een aanstelling als directeur van het Nederlands Tegelmuseum en ontwikkelt zich tot een autoriteit op het gebied van historisch keramiek.

Het levensverhaal van Piet Bolwerk geeft inzicht in een onderwerp dat tegenwoordig veel aandacht trekt: de verwerking van de koloniale geschiedenis van Suriname en Nederland. 

Het neemt de lezer mee in het moeizame proces naar multiculturele harmonie en natievorming, zoals dat nu nog velen in beide landen bezighoudt.

Lees hier de online krant van deze week.