Van Milt Restaurateurs: Van lokaal ‘voegertje’ tot Radio Kootwijk

LUNTEREN – Zo’n veertig jaar geleden begon Martinus van Milt als het lokale ‘voegertje’, zoals de huidige bedrijfsleider Martijn Hendriksen hem noemt. Vandaag de dag heeft het lokale plaats gemaakt voor o.a. de Beurs van Berlage en andere megaprojecten.

“Toen Martinus 28 was in 1983 is hij gestart op zijn klompen. Het begon bij de Oude Kerk en vanuit daar Floor en een hoop boerderijen in de omgeving,” vertelt Martijn over de begindagen. Al gauw kwam Martinus erachter dat er subsidie was voor het behoud van monumentale objecten. 

Subsidie

“Martinus heeft toen bijeenkomsten georganiseerd bij Floor. Hierbij nodigde hij mensen uit die een monumentale woning hadden om ze te begeleiden met de subsidieaanvragen.” Vanuit daar is de expertise van Van Milt ontstaan en zijn ze uitgegroeid tot een bedrijf met 45 man personeel.

Vandaag de dag is Martinus, die ondertussen voorbij de pensioengerechtigde leeftijd is, meer op de achtergrond bezig. Zijn zoon Hugo is inmiddels directeur en het bedrijf is sinds 2008 onderdeel van Takkenkamp Groep. Alhoewel er in veertig jaar veel is veranderd staat kwaliteit nog steeds stipt op nummer één. “Wij proberen ons als bedrijf zijnde – zoals Martinus ook begonnen is – te onderscheiden in het leveren van kwaliteit,” vertelt Martijn. “Wij geven 10 jaar garantie, maar het liefst wil je het zo goed opleveren dat we er de eerstkomende 30 jaar niet meer naartoe hoeven,” vervolgt hij.

In die veertig jaar heeft Van Milt restaurateurs een naam in de monumentwereld opgebouwd. Door dit netwerk werken ze tegenwoordig aan megaprojecten zoals Beurs van Berlage, Radio Kootwijk, Centrale Markthal Amsterdam en Hotel New York in Rotterdam. 

Naast de restauratiewerkzaamheden is Van Milt restaurateurs ook in het bezit van een eigen laboratorium waar ze onderzoek doen. Hiermee doen ze onderzoek naar de diverse cascoschade, om te bepalen wat de vervolgacties zijn.

Duurzaam Monument

Tegenwoordig verzorgt Van Milt restaurateurs het complete onderhoud aan de buitenschil van het monument en draagt bij aan het behoud van het monument en maakt deze toekomstbestendig. 

“Samen met onze vaste onderaannemers en partners zorgen we ervoor dat het monument de verdiende aandacht krijgt. Onze focus ligt hierbij op het behoud van de cultureel historische waarde en de inzet van de juiste verduurzamingsmethoden,’’ legt  Martijn uit.

Verhalen

Voor Martijn is de passie voor geschiedenis en het verhaal achter de monumenten de grootste drijfveer om dit werk te doen. “We hebben in Arnhem de John Frostbrug-torens gerestaureerd.  Dat is de brug waar de Slag om Arnhem heeft plaatsgevonden. Als je dan naar die trappen kijkt dan zie je de kogelgaten nog zitten. Je zorgt dan dat het er weer netjes bij staat, maar dat het verhaal wel blijft leven en doorgegeven wordt aan de volgende generaties,” aldus Martijn.

Ben jij benieuwd naar de projecten van Van Milt restaurateurs of wil je er gaan werken? Kijk dan op www.vanmiltrestaurateurs.nl

Lees hier de online krant van deze week.