Atelierroute Lunteren 2023

Henk de Rooy

LUNTEREN – Zomerse dagen, nieuwe deelnemers, laagdrempelig, een compacte route en sfeervolle en soms verrassende locaties, zie hier het succes van Atelierroute Lunteren 2023. Het kunstenaarscollectief Kunstlijn Lunteren kan op twee succesvolle dagen (10 + 11 juni) terugkijken.

Bezoekers lieten zich niet onbetuigd en met de route kaart in de hand werden de deelnemende exposanten bezocht. Bij de exposanten was het een komen en gaan van bezoekers die niet zelden een praatje aanknoopten met kunstenaar/exposant.

De kracht van de Atelierroute is haar laagdrempeligheid en de één op één ontmoetingen met de kunstenaars. Ook ditmaal was op beide dagen een muziekgroep te gast en langs de deelnemende kunstenaars/exposanten trok om de aanwezigen vermaakten met een muzikaal intermezzo.

Sharon Hoogers

Drie nieuwe deelnemers kende de Atelierroute dit jaar. Aan de Achterstraat was het Sharon Hoogers die in het schuurtje van haar ouders haar werk toonde. Zij deed voor de eerste keer mee. “Ik vond het moeilijk een keuze te maken tussen wat ik wel en niet wilde tonen. Het is een combinatie geworden van stijlen: grafisch abstract, vrij fotografisch werk en videobewerking.”

Na het volgen van de kunstacademie (grafisch ontwerper) was de keuze door te gaan in de kunst of kiezen voor een baan. Het werd een combinatie van beide. Haar ontwikkeling als kunstenaar combineert Sharon met haar werk als junior artdirector op een reclamebureau. Hiermee heeft o.a. haar grafisch werk en haar fotografisch werk raakvlakken met haar baan.

Milah van Zuilen

Eenzelfde benadering heeft ook Milah van Zuilen gevonden. Haar veldwerk als ecoloog is min of meer de basis van haar op natuur geïnspireerde kunstwerken. “Ik heb een grote fascinatie voor de natuur. Mens en natuur staan ver van elkaar af. De vraag is: Wat gebeurt er met het landschap als mensen zich ermee bemoeien?”

Het resultaat was te zien in een bijzonder gebouw, het ‘kasteeltje’ Dannenborgh. Een heerlijke plek om het werk van Milah op je in te laten inwerken. Mens en natuur mogen dan ver van elkaar staan, maar met het zicht op de grote achtertuin, wordt de natuur haar atelier ingezogen. Aan de wand wordt het verbeeld in collages van vierkantjes natuur.

Het hokjes denken en beleven heeft Milah verbeeld door te weken vanuit het vierkant. Het materiaal is van hetgeen zij in de natuur vindt, bladeren en berkenbast.

Saskia Klok

De derde kunstenaar/exposant van Atelierroute Lunteren 2023 is Saskia Klok. In haar huis, dat zich nog volop in een verbouwingsfase bevindt, ontving zij haar bezoekers. De op muren met potlood aangegeven aanwijzingen en uitgefreesde gleuven vormden de achtergrond voor haar werken. Een combinatie die verrassend authentiek overkwam. In eerste instantie oogt het vreemd, maar wat was het een fascinerende combinatie.

In het werk van Saskia Klok staan mens en natuur centraal. “Je geniet ervan. Je bent ervan afhankelijk en je bent er een onderdeel ervan.” Dit spanningsveld in in het werk terug te vinden.

“Het is een parallelle manier van werken, van hoe wij met de natuur omgaan. In mijn werk laat ik zien zoals het is in mijn ogen is en dat hoeft niet de waarheid te zijn!”

Is dat  niet de essentie van kunst? Dat de bezoeker er een eigen interpretatie aan geeft en dat dit een machtig mooi instrument is om er met de kunstenaar erover in discussie te gaan?

Vaste deelnemers

Atelierroute Lunteren 2023 kende ook de vaste deelnemers. Het impressionistische werk van Bastiaan Berends. Al bleek niet iedereen het werk te kunnen plaatsen, gezien de opmerkingen: Wat stelt dit eigenlijk voor?

Bij het schildersechtpaar Jan en Alide Bouwsema ademde alles kunst. In het huis en de tuin was het weer volop genieten van hun werk. Die leren stoel bij de potkachel in het atelier was op zich al kunst. Om erin te zitten, met een boek in de hand en een glas wijn binnen handbereik om zo af en toe opkijken naar wat er binnen komt stappen. Hoe simpel kunnen kunstuitingen zijn.

Marieke Bouwman

Vermeld moeten nog worden: Galerie de Goudsberg die dit jaar voor de tweede maal meedoet, de gastexposant, keramiste Tessa Droog, bij Theo Verduijn en de enthousiaste Coos Hoving. Bijzonder waren ook de filmprojecten van Onno Gerritse in het Witte Kerkje aan de Dr. Kimmijsserlaan.

In het voorportaal van het Witte Kerkje was er een mooi eerbetoon aan de vorig jaar overleden Marieke Bouwman. Marieke Bouwman was een internationaal vermaard kunstenaar, met exposities in New York, Zuid-Korea. Op haar tachtigste ontving Marieke Bouwman een koninklijke onderscheiding voor haar verdienste voor de samenleving.  Zij was in 2001 één van de initiatiefnemers van het kunstenaarscollectief Kunstlijn Lunteren.

Er is een mooie en goed gedocumenteerde biografie van haar uitgekomen: https://mariekebouman.nl/biografie/ Het boek is ook via The Readshop Lunteren te bestellen.

Lees hier de online krant van deze week.