Seniorenbrandweerwedstrijd Ederveen: Serieuze actie, onder toeziend oog van het publiek

Henk de Rooy

EDERVEEN – De ploeg uit Ederveen heeft er twee jaar op moeten wachten, maar zaterdag 17 september kon het dan eindelijk weer: de wedstrijd voor brandweer-senioren (55+). Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd en naast Ederveen nemen acht korpsen uit de provincie Utrecht hieraan deel.

Dit jaar was het senioren korps Ederveen aan de beurt om deze wedstrijd, samen met de jury-ploeg, te organiseren. De wedstrijden begonnen om 8.00 uur, iedere wedstrijd ploeg was 30 minuten in actie. Rond de klok van 15.30 uur werd de uitslag bekend gemaakt.

Ola en Wil

Een brandweerploeg bestaat uit: Bevelvoerder, Pompbediende, Aanvalsploeg (2 pers.), Waterploeg (2 pers.), Slangenploeg (2 pers.) en een Ordonnans. Vanaf de brandweerpost aan de Sneeuwbeslaan werden de korpsen naar de locatie gereden met een originele en geheel gerestaureerde manschappen wagen (1954) van de brandweer Kootwijkerbroek.

Aangekomen op de locatie ging het er serieus aan toe. Voordat de ploeg kon uitrukken naar de plek des onheils werd eerst opgesteld in het gelid. Of het uniform wel in overeenstemming met de regels was.

Ondertussen smachten Olga en Wil naar hulp en hun hulpgeroep was wel gehoord door de eigenaar van de loods, die gelijk de brandweer, in dit geval het corps van Renswoude, inseinde.

De beide dames zijn Lotus medewerksters, die als ‘slechtoffer’ fungeren bij o.a. brandweeroefeningen. “Het is heel leuke om te doen, Je komt in diverse situaties terecht en geen enkele ‘verwonding’ is hetzelfde. Om Lotus-lid te kunnen blijven volgen we acht keer per jaar lessen waarvoor je ook een diploma ontvangen. Wij hebben elkaar via de EHBO ontmoet en zijn inmiddels volledig op elkaar ingespeeld.”

Ernst van de situatie

In de verte kondigde de sirene aan dat er hulp onderweg was. Eenmaal aangekomen op de locatie gaat het snel. Althans voor zover de stramheid der leeftijd het toelaat. Slangen worden uitgerold, aangekoppeld aan verdeelpunten. De eigenaar wordt erbij geroepen om verslag te zoen van de situatie. De deur gaat open en gelijk is het geknetter van voor te horen. Dichte rook belemmert het zich en op de tast gaat het naar de brandhaard.  

Angstig hulpgeroep klink uit de naast gelegen loods. Op de tast wordt de deur gevonden en meteen is de ernst van de situatie helder. Het zicht is en blijft minimaal. Eerst wordt Wil gevonden. Zij is met haar hand in de draaibank gekomen toen Wil bij het lassen uitgleed en onder de trekker was gekomen. Met het gevolg dat er enkele brandhaarden ontstonden.

De beste stuurlui aan wal

Snel zijn de brandhaarden onder controle en wordt Wil met een stompje hand voorzichtig uit haar benaderde positie bevrijd en afgevoerd naar buiten. Voor Wil breken er nog enkele benauwde ogenblikken aan. Het eerste wat te zien is, is haar arm die omhooggaat, vervolgens wordt dit Lotus-slachtoffer voorzichtig onder der trekker vandaan gehaald. Buiten wacht ook voor haar de ziekenauto.

En, de beste stuurlui aan wal, het publiek. Waar Wil en Olga enthousiast en waarderend worden begroet. Voor de Renswouwse spuitgasten zijn er de kwinkslagen en opmerkingen. Gemoedelijkheid is het kenmerk van deze seniorenwedstrijden, waarbij het tijdens de actie serieus aan toegaat, maar daarna is er de tijd voor gezelligheid en verbroedering. Al wil men de uitslagen weleens betwisten. Echter, de jury heeft altijd het laatste woord.

Eenmaal per maand

Nu niet denken dat de senioren er maar bij bungelen bij de brandweerkorpsen. Zij vormen wel degelijk een geheel met het corps als dat van Ederveen. De seniorengroep in Ederveen heeft op dit moment twaalf leden, vijf ervan zijn 70 jaar of ouder. Na de actieve dienst als vrijwillig brandweerman kan men lid worden van de seniorengroep. Dit is in het algemeen op 55-jarige leeftijd. De groep komt eenmaal per maand bij elkaar in de kazerne, op de oefenavond van de actieve brandweer die dan in de loop van de avond ook aanschuiven. Het contact met de actieve brandweer is goed en warm.

Uitslag wedstrijd: 1. Kamerik, 2. Leersum, 3. Loosdrecht, 4. Maarn/ Maarsbergen, 5. Elst, 6. Renswoude, 7. Vinkeveen, 8. Woudenberg.Het team van Woudenberg zal september 2023 de wedstrijd organiseren. De prijsuitreiking werd verricht door Anton Waghto, commandant van sectie Ederveen. In de online krant op www.lunteren.com een uitgebreide fotopagina.

Lees hier de online krant van deze week.