Open Huis Ambachtelijke Slagerij Wout van de Veen: Producten maken waarover is nagedacht

Henk de Rooy

EDERVEEN – Alle facetten van het slagersvak onder één dak en alles in eigen hand houden, dat is uitgangspunt van Ambachtelijke Slagerij Wout van de Veen. Vandaag, woensdag 15 juni, konden belangstellenden een kijkje nemen in de vernieuwde slagerij aan de Hoofdweg in Ederveen.

Rondgeleid worden in een slagerij is niet van alle dag. Het was deze ochtend al een drukte van belang, want men wilde met eigen ogen weleens zien waar de karbonade, bal gehakt of die malse biefstuk vandaan kwam.

Al dertig jaar levert Ambachtelijke Slagerij Wout van de Veen haar klanten kwaliteit van een zeer hoog niveau. Het bewijs ervan ligt uitgestald in de koelvitrines van de slagerij. Kwaliteit werd ook vertaald in de vele prijzen die in de achterliggende jaren zijn toegekend. Vakjury’s op diverse slagersonderdelen beloonden de inzendingen uit Ederveen met bijna altijd de hoogste waarderingen. De vele bekers vormen hiervan het bewijs en de klanten lieten de bekroonde producten zich ook goed smaken.

Ouderwets slagersambacht

Kwaliteit kun je alleen waarborgen wanneer er van ‘a’ tot ‘z’ de controle over houdt. De verbouwing was nodig om het gehele productproces in eigen hand te nemen en onder een dak. Met als resultaat vlees en vleeswaren van topkwaliteit in de koelvitrines van de eveneens vernieuwde winkel. 

Achter de winkel bevinden zich de ruimten waar het om gaat. De worstmakerij is tweemaal zo groot geworden waar de modernste apparaten hun plek hebben gekregen. Ook voor twee grote koelcellen en een nieuwe droogkast is er ruimte gecreëerd. De worstmakerij ligt nu buiten de looproutes. Hiermee is een optimale controle van de hygiëne bereikt. 

 “Het ouderwetse slagersambacht hebben wij naar een hoger niveau getild. Het is jezelf uitdagen om het allerbeste uit jezelf te halen. Daarom zijn we onze runderen zelf gaan afmesten, om de kwaliteit te kunnen blijven waarborgen. Ook de slacht doen we zelf. Dit vinden wij een van de mooiste aspecten van het slagersvak. Hier ligt de basis van wat uiteindelijk in de winkel komt te liggen.”

Vader Wout en zoon Wouter tonen zich een uitstekend gastheer en leidden de vele belangstellenden dan ook graag rond.

Erkende Meesterslager

In maart 2018 werd een unieke mijlpaal bereikt in het slagersgezin Wout van de Veen. Wouter en opvolger van het familiebedrijf, werd geïnaugureerd als branche erkende meesterslager. Deze meestertitel is er alleen voor de allerbesten in de slagersbranche. Om deze meestertitel te behalen, heeft Wouter toen zijn meesterproef afgelegd. 

“Het was een pittige opleiding dat veel van je vergde. Maar het was het waard, met als beloning de titel ‘Meesterslager’.”

Wouter verwoordde het toen in de Lunterse Krant met: “De meesterproef bestaat uit drie onderdelen: vers vleesbewerking, ondernemerschap en communicatie, en worstmakerij en traiteur. Dit hield in: het schrijven van een businessplan, een zware theorietoets en de vakbekwaamheid.”

Om een idee te geven van de zwaarte en intensiviteit van het traject: het beheersen van 300 subonderdelen en 22 technieken in het bereiden van worst. Elf producten uit de worstmakerij en traiteur moesten allen minimaal 95 (van de 100) punten halen en met goud bekroond zijn. 

“Voor minder dan ‘goud’ kom je nergens”, aldus Wouter. Die voor elk onderdeel van zijn meesterproef minimaal een 8.5 moest scoren. Wouter bleek uiteindelijk een van de twee kandidaten te zijn die zich erkende meesterslager kon noemen. Een titel voor het hele leven. 

Achteroverleunen was en is er niet bij, want geeft hij aan in de nieuwe ruime kantine: ”Het is niet dat ik toen achterover kon gaan leunen. Want je kunt ook geroyeerd worden, wanneer je niet het hoge niveau van de meesterproef elke jaar bewijst. Met deze titel op zak, kun je jonge slagers begeleiden op weg in hun ontwikkeling in het ambachtelijke slagersvak. Deze titel is het hoogst haalbare in ons vak.”

Kennis van producten

De verbouwing van de slagerij maakte het ook mogelijk jonge slagers op te leiden in dit ambachtelijke vak. Momenteel heeft Wouter drie aspirant slagers die hij begeleidt in hun opleiding.

Ook van het overige personeel wordt verwacht aan de hoge kwaliteitseisen te voldoen. Dit vertaalt zich in de omgang met de klant, kennis van de producten en weet hebben van het proces erachter.

Het bewijs wordt hierbij geleverd door reacties van klanten. Zoals de klant uit Zeist. Elke week reist deze man af naar Ederveen, om daar bij Ambachtelijke Slager Wout van de Veen zijn inkopen te doen. 

Wouter: “Zure zult lustte deze man nooit. Ooit had hij het geproefd, maar vond het totaal niet lekker. Wij hoorden dat van hem en lieten toen onze zure zult proeven. Hij was om en sindsdien komt deze man elke week vanuit Zeist naar onze slagerij.”

Boodschappenlijstje

Een slagerij waar deze man en al de andere klanten zich prima thuis voelen. De verbouwing heeft de winkelruimte tweemaal zo groot gemaakt. Er is veel meer ruimte voor de klanten en de producten krijgen de uitstalling die ze verdienen.

Vanuit de winkel kan men de slagers, bij wijze van spreken, op hun vingers kijken bij de bereiding van producten. Door de open indeling van de winkel kan een deel van het slagersproces worden gevolgd. Met als gevolg dat er niet zelden een gesprek tussen de klant en Wouter ontstaat.

Ook dat is een stuk kwaliteitsbewaking, de klant informeren over de producten en het ambachtelijke vak.

Om even voor mezelf (ondergetekende, red.) te spreken. Elke week staat er runderlende op mijn boodschappenlijstje. Vele malen vroeg ik mij af hoe dit uiteindelijk in de koelvitrine en uiteindelijk op mijn boterham terecht komt?

Wouter: “Na de slacht heeft het twee weken nodig om af te sterven. Daarna wordt de lende gekruid met peper en zout, om het weer twee weken te laten intrekken. Hierna volgt het droog en rookproces, waarna het gereed is voor de verkoop.”

Onder de indruk

Ambachtelijk slager zijn betekend vooruitzien. Op het moment dat de slacht plaatsvindt weet Wouter al van de processen die de producten moeten doorlopen voordat deze gereed zijn voor consumptie. Het hierboven beschreven proces van runderlende is daar een klein voorbeeld van. “Onze eigen gemaakte rauwe hammen zijn niet minder dan twaalf maanden onderweg, voordat deze gereed zijn voor consumptie. De droge worst heeft een proces van acht weken nodig. Hiervoor hebben speciale nieuwe droogkasten geïnstalleerd.”

Velen zullen deze dag, woensdag 15 juni 2022, de vernieuwde slagerij hebben bezocht. Zij hebben een kijkje achter de schermen en in de keuken van het ambachtelijk slagersproces kunnen nemen. Het kan bijna niet anders dan dat zij onder de indruk zijn geraakt van wat erbij komt kijken voordat het onsje ham, of de bal gehakt, de karbonade of die malse biefstuk zover is dat deze bij u thuis in de pan of op de boterham komt.

Wouter zegt dan ook niet zonder trots: “Wij maken lekkere producten. Producten waarover is nagedacht!”

Lees hier de online krant van deze week.