Jongerenhuis Wallenburg verduurzaming dankzij Ede-Doet acties

EDERVEEN – Het Jongerenhuis in Ederveen is een project geworden dat wordt gedragen door een groot deel van het dorp. Want hoe kan het anders dat de Ede-Doet acties t.b.v. het Jongerenhuis Wallenburg zo succesvol zijn?

Een picknickbank, het creëren van de pleisterplaats, een moestuin voor groenten uit eigen tuin, bloemen plukken langs de walkant van de beek, is allemaal mogelijk gemaakt dankzij de Ede-Doet bonnen en de saamhorigheid van de inwoners van Ederveen.

Het initiatief is gekozen als duurzaamste initiatief en kreeg, maandag 5 juni, een extra Ede Doet cheque van € 1000,00. 

Kleine poel

Jongerenhuis Ederveen (project van Hannie en Teus Dorresteijn) biedt een veilige woonplek voor jongeren die hulp kunnen gebruiken op weg naar zelfstandig wonen. Het doel is om in zo’n anderhalf jaar helemaal zelfstandig te worden. Langs het Jongerenhuis loopt het Klompenpad. Wandelaars kunnen op het terrein bij het Jongerenhuis Wallenburg even uitrusten op de picknickbanken en genieten van de tuin. Naast de tuin ligt ook een veldje waar jongeren uit de buurt wekelijks komen sporten. 

In een kleine poel wordt het regenwater opgevangen. Bij de bouw is er al rekening gehouden met het verduurzamen van het project. Op een slimme manier wordt het regenwater in een kleine poel opgevangen. Vandaar loopt het overtollige water langs het Klompenpad Wallenburg. Hetgeen weer goed is voor het struikgewas en de bomen langs dit pad.

Plukbloemen

Dankzij Ede Doet-cheques heeft het Jongerenhuis Wallenburg nu een moestuin en een pluktuin in de berm langs de beek. Hier staan wilde bloemen en plukbloemen voor iedereen uit de buurt. Teus: “Hannie zit altijd vol met ideeën. Ze wilde een tuin maken voor de jongeren en iets doen met het Klompenpad. Iets waar iedereen gebruik van kan maken.” 

En, dat is nu gelukt. Een groep vrijwilligers onderhouden de tuin, samen met de jongeren. 

Leerlingen Waterstroom

Het was voor Teus en Hannie niet heel moeilijk om genoeg Ede Doet-cheques voor hun idee te verzamelen. “We hebben een berichtje geplaatst in de krant, hebben kinderen gevraagd op school en heel veel spontane reacties van mensen gekregen.”

Kinderen van basisschool De Waterstroom (Ederveen) hebben plastic flessen ingezameld voor het duurzaamheidsproject. Ook zij boden maandag 5 juni een cheque aan, die dankbaar in ontvangst werd genomen. 

Over de besteding ervan heeft Hannie een wens, de aanschaf van een grote, 12-persoons, picknick tafel. “Waar we met z’n allen aan kunnen zitten.”

Ongetwijfeld ook voor een maaltijd met groenten uit de eigen tuin.

Vrijwilligers en buddy’s

Stichting Jongerenhuis Ederveen wil vanuit christelijk diaconaal perspectief hulp bieden. Na aanmelding volgt een intakegesprek, waarin nagegaan wordt of de vorm van begeleiding passend is. 

Het draait op vrijwilligers, die de bewoners ondersteunen bij o.a. het koken, het schoonhouden van hun studio. Kortom zichzelf te leren redden op weg naar zelfstandigheid.

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Hannie of Teus, zij vertellen er graag over, of kijk op:: www.jongerenhuisederveen.nl

Lees hier de online krant van deze week.