60 jaar Minimarkt van den Brink Waar klant nog een persoon is

Henk de Rooy

LUNTEREN (halverwege Barneveld) – Had u nog iets anders gewild? Dan, doen wij het zo! Aandacht voor de klant is bij Minimarkt van den Brink als vanzelfsprekend. En, dat al 60 jaar lang. Halverwege de maand april stonden Steveline en Winfried van den Brink, samen met het personeel, stil bij dit jubileum.

Met de bakfiets naar Kootwijkerbroek

Een jubileum dat werd gevierd op de plek waar de ouders van Winfried zestig jaar geleden de aanzet gaven tot wat nu Minimarkt van den Brink is. Zijn vader was boerenknecht en zijn moeder was het die het wel zag zitten de toenmalige winkel over te nemen.

“Zij was een echte verkoopster, zij deed de winkel. Mijn vader kwam uit Kootwijkerbroek en werkte als boerenknecht. Bestellingen voor klanten van de winkel bezorgde hij op de bakfiets boodschappen zelfs in zijn geboortedorp. Toen had je meerdere bakkers die aan huis kwamen. Het was de gewoonte dat bakker-A op maandag aan de deur kwam en bakker-B op de woensdag. Zo ging het ook met de kruidenier. Toen mijn ouders de winkel overnamen kregen zij het advies om bij alle bestaande klanten aan te gaan met de vraag of zij ook bij mijn ouders klant wilden blijven. Dat was in die tijd de gewoonte.”

Een cent mee

De winkel, uit 1934, lag in 1963 in het weidse land tussen Lunteren en Barneveld. Op een strategische plek met aan de overzijde het Tolhuis De Tol met de afsluitboom. Menig wachtende passant zal daarom de verleiding niet hebben kunnen weerstaan om even de winkel binnen te gaan.

Hierbij moet men denken aan een ruimte van zo’n 4×4 meter met ongetwijfeld rokerijen, huishoudelijke spullen en natuurlijk snoepgoed. Zo geschept uit die grote glazen potten waar het kleurrijke snoep verleidelijk lag te zijn. Je kreeg een cent mee van huis om iets lekkers te kopen. Maar eenmaal in het winkeltje stond je voor een bijna onmogelijke keuze.

Wilgentenen bezem en mattenklopper

Het assortiment in de huidige Minimarkt is niet meer te vergelijken met dat van toen Jacob (Jaap voor de klanten) en Hennie van den Brink in 1963 de winkel overnamen. In de loop der jaren werd het assortiment aangepast aan de veranderende smaak en wensen van klanten. In 1997 namen Steveline en Winfried de winkel over. Een aantal verbouwingen volgde, in 1971 was de eerste grote verbouwing, gevolgd door 1988 en 2004. De laatste dateert uit 2013 toen de Minimarkt haar huidige omvang verkreeg.

Wat bleef waren spullen die men vroeger gebruikte voor, bijvoorbeeld de schoonmaak, zoals (wilgentenen)bezems en de mattenklopper. Waar men elders, bij wijze van spreken, stad en land moet aflopen voor een authentiek product, daar aan de Barneveldseweg weten dan feilloos wat er wordt bedoeld. En verbaast u zich niet als ze het nog in hun assortiment hebben ook.

Een broekie van 13 jaar

Over wat hem boeit een supermarkt te leiden zegt Winfried: “Het contact met de mensen. Dat is heel mooi en daar geniet ik echt van.” Hij rolde er als vanzelf in het vak. Als zestienjarige (1980) bracht hij al boodschappen rond. Met de auto!

Bezorgen doet men tegenwoordig alleen nog aan bedrijven en instellingen. Een trouwe klant weet nog goed dat Jaap (de vader van Winfried) aan huis het bestelde kwam afleveren. “Jaap kwam elke zaterdagochtend, je kon er de klok op gelijk zetten. Zelf kan ik het winkeltje van Jaap en Hennie nog voor de geest halen. Ik was een broekie van een jaar of 13 en werkte zaterdags in het land. En moest weleens wat meenemen voor thuis. Het was een winkeltje, toen leek het groot, maar meer dan een kamer was het eigenlijk niet. Maar, ze hadden wel alles wat je nodig had. Ik kom er nog wekelijks en ben blij dat de Minimarkt er nog is. Het gemoedelijke, de aandacht voor de klant en als je iets niet kunt vinden, ze staan er voor je klaar.”

Domein van Steveline

In de winkel is een speciale hoek ingericht met babyspullen, speelgoed en ondergoed. Het is het domein van Steveline en met name het babygedeelte. “Het is leuk om ermee bezig te zijn. Het is leuk dat mensen tevreden weggaan en weer terugkomen. Daar doe je het voor.”

Tevreden zijn ook de meisjes/dames en één jongen, Kees, van Minimarkt van den Brink. Al jaren zie je er de vertrouwde gezichten. Dat schept een band en geeft vertrouwen. Het geheim?

Het geven van verantwoordelijkheid en elk een eigen taak hebben waarvoor ze verantwoordelijk zijn.

Neem Stijntje zij doet de inkoop van de kruidenierswaren en stelt alle prijslijsten samen. Hiervoor doet zij aan prijsvergelijking van die van de Jumbo en Plus.

Onder de hoede van Wilma vallen de panty’s, huishoudelijk en speelgoed. Wat dat laatste betreft rijdt zij met een lege Minimarkt-bus naar Hardinxveld en komt vol met speelgoed terug. En Heidy heeft de koekafdeling al s haar taak. Alle versgroepen komen onder meer op conto van Winfried.

Stijntje en Wilma zijn ook nog gediplomeerd drogist.

Zelfstandige supermarkt

De kracht van de Minimarkt is dat het zich als een zelfstandige supermarkt weet te handhaven. De producten komen via zelfstandige en lokale  toeleveranciers. Er wordt gebruik gemaakt van een eigen vaste bakker, de vleeswaren komen van de plaatselijke vers leverancier, datzelfde geldt voor de kaas (al 60 jaar (!) van Hazeleger Kaas) en bloemen. Ook het fruit, groenten en aardappelen kennen een vaste leverancier.

Winfried: “We maken gebruik van lokale groothandels en dat werkt heel prettig. Bij wijze van spreken kan ik de bestellingen telefonisch af. Ik weet dat het goed is komt en zij weten voor wie het is.”

Lees hier de online krant van deze week.