Column Inloopspreekuur: Advies voor particulieren én ondernemers

Het inloopspreekuur, elke laatste vrijdag van de maand in het Westhoffhuis, is al meerdere jaren vaste prik. Veel mensen weten ons te vinden en komen op die vrijdagmiddagen tussen 16.00 en 17.00 uur even langs met hun vragen of voor advies. Terugkijkend op de spreekuren van de afgelopen jaren valt me op dat het overgrote deel van de vragen, die ik als notaris krijg, gaat over twee onderwerpen: het testament en het levenstestament. De trouwe lezer van mijn columns weet inmiddels dat ik hier dan ook vaak over schrijf. 

Informatie geven over het nut en de noodzaak van een levenstestament is belangrijk; er zijn tal van situaties bekend waarin mensen enorm gebaat bleken bij een levenstestament, dat zij eerder in hun leven hadden laten opstellen. In een volgende column kom ik daarom zeker terug op dit belangrijke document. Maar… er is meer onder de zon en vandaag bespreek ik graag een aantal andere interessante zaken, waarbij we juridisch verschillende kanten op schieten.

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting voor een “niet-woning” gaat vanaf 2023 zeer waarschijnlijk van 8 naar 9 procent. Voor woningen zal deze belasting niet veranderen, maar bent u van plan om bijvoorbeeld een bedrijfspand of een beleggingspand aan te kopen? Dan is dit zeker iets om rekening mee te houden. Een procent is op een dergelijk bedrag al snel veel geld! 

Aandelen belastingvrij uit de bv

Om een bv op te richten, is het nodig om een aandelenkapitaal te starten. Tegenwoordig (sinds 2012) kan een bv worden opgericht met een zeer laag aandelenkapitaal. Slechts één euro is hierbij voldoende. Bv’s die zijn opgericht vóór 2012 hadden een hoger aandelenkapitaal nodig; dit moest minimaal 18.000 euro zijn. Dat hoeft nu dus niet meer. Gevolg is dat het in bv’s opgericht vóór 2012 mogelijk is om het kapitaal te verlagen, tot slechts één euro dus. Het verschil tussen dit nieuwe, lage kapitaal en het oude hogere kapitaal kan de aandeelhouder in veel gevallen belastingvrij (!) uit de bv halen. Maar let op: Wél is het noodzakelijk om dit met een accountant te bespreken, want zoals vaak het geval is, kunnen ook hier addertjes onder het gras zitten. Gelukkig maar dat er ook een accountant op het inloopspreekuur aanwezig is! 

Hebt u vragen over verlagen van aandelenkapitaal of overdrachtsbelasting? Met deze en al uw andere belastingtechnische vragen, verzekeringssituaties en notariële uitdagingen bent u van harte uitgenodigd om het inloopspreekuur te bezoeken. Wilt u bijvoorbeeld een levenstestament opstellen? Vrijdag 29 april tussen 16.00 en 17.00 uur vertel ik u er graag meer over tijdens het eerstvolgende inloopspreekuur voor gratis advies in het Westhoffhuis. Het inloopspreekuur wordt u aangeboden door Assurantiekantoor De Groot, Onderweegs & De Groot Accountants en Adviseurs en Van Putten Van Apeldoorn notarissen.

Maarten Vriens, notaris

Lees hier de online krant van deze week.