Een nieuw perspectief voor de Muur van Mussert en omgeving

LUNTEREN – De Muur van Mussert, een rijksmonument op een historisch beladen plek, krijgt een nieuw toekomstperspectief. De Muur staat op Recreatiepark de Goudsberg in Lunteren (gemeente Ede) en is in verval. 

Gemeente Ede heeft als initiatiefnemer, samen met diverse andere partijen, gewerkt aan een nieuw ontwerpplan voor de herontwikkeling van de Muur en haar directe omgeving.

Daarbij gaat het ontwerp uit van het “verstillen” van de Muur met als contrast het toevoegen van speelsheid, zachtheid en diversiteit op het landschappelijk in te richten voorterrein. Het voorterrein staat ten dienste van de beleving en krijgt een hedendaagse invulling door een te realiseren kunstobject. Het ontwerp moet nog verder uitgewerkt worden, waarbij onder meer de haalbaarheid nog wordt getoetst.

Wethouder Peter de Pater (erfgoed) : “De bedoeling is dat de Muur behouden blijft en de bezoeker kan ervaren hoe je vanuit hedendaags perspectief naar de plek kunt kijken. Ik ben blij dat er zoveel deskundige partijen zoals de Provincie Gelderland, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Geldersch Landschap, Stichting Het Luntersche Buurtbos en Recreatiepark De Goudsberg met ons meewerken aan dit plan.“

Vakantiepark

De plannen voor de Muur zijn voor de eigenaar van Recreatiepark de Goudsberg aanleiding om te onderzoeken hoe een duurzaam en toekomstbestendig park en haar bedrijfsvoering mogelijk is. Dit onderzoek is onderdeel van de plannen voor de Muur en het voorterrein. Roderick Zoons (eigenaar Goudsberg): “We willen naar een vitaal en toegankelijk recreatiepark met een Veluwse karakter.“

Omgeving

De Goudsberg ligt op een unieke locatie in Nederland en om die reden wil de gemeente Ede samen met alle andere partijen ook naar de hele omgeving kijken. 

Doel is dat het gebied in de toekomst een volwaardig Middelpunt van Nederland is, dat aantrekkelijk is voor eigen inwoners en voor recreanten van buiten Ede.

Vervolg

In het eerste kwartaal van 2024 willen partijen een samenwerkingsovereenkomst sluiten, waarin duidelijk gemaakt wordt wie wat gaat onderzoeken en uitvoeren de komende tijd.

Lees hier de online krant van deze week.