Dagcentrum Norschoten in De Hooge Valk voorziet in behoefte

DE VALK – In het Kulturhuus De Hooge Valk hebben organisaties en verenigingen onderdak gevonden. Een van de organisaties is Zorgorganisatie Norschoten dat er een dagcentrum heeft ondergebracht. Dit dagcentrum dagbehandeling is er voor mensen die thuis wonen en te maken krijgen met beginnende geheugenproblemen en/of lichamelijke beperkingen. Met als doel om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Daarnaast is er een speciaal programma voor mensen met de ziekte van Parkinson. 

Structuur in het leven

Buiten is het een zonovergoten dag in wording. Binnen zitten Anita Broekhuizen en Margreet en Chantal van Veldhuizen klaar voor een gesprek. Zij zijn medewerksters van Norschoten die activiteiten begeleiden in het dagcentrum in Kulturhuus De Hooge Valk. Tijdens de coronaperiode was zowel voor de bezoekers, vrijwilligers als voor de medewerksters de structuur in hun leven zoek.

En juist structuur hebben de bezoekers van het dagcentrum in De Hooge Valk zo hard nodig. Het geeft houvast in hun dagelijkse leven.Het dagcentrum in De Hooge Valk biedt die dagstructuur aan mensen met beginnende geheugenproblemen en/of lichamelijke beperkingen die behoefte hebben aan gezelligheid en ontmoeting. 

Voor bezoekers met Parkinson is een dagbehandelingsprogramma opgezet. Met als doel de kwaliteit van zorg en leven voor de patiënten te verbeteren en ook om langer thuis te kunnen blijven wonen, ondanks hun ziekte.

Individuele begeleiding

De activiteiten van het dagcentrum zijn erop gericht om bezoekers zo lang als mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Bij de activiteiten wordt uitgegaan van de wensen en mogelijkheden van de bezoekers. Een multidisciplinair team van Norschoten begeleidt en ondersteunt daar waar behandeling of verzorging gewenst of noodzakelijk is. Dit wordt individueel begeleid en het programma wordt naar het niveau van de bezoeker aangepast. Denk aan geheugentraining, schrijfoefeningen, het actief zijn in bewegen en lopen. Hiervoor beschikt het dagcentrum over een eigen fitnessruimte in De Hooge Valk. 

De dagcentrum in De Hooge Valk is gespecialiseerd in het herkennen van problemen en begeleiden van mensen met de ziekte van Parkinson. Hiervoor is een speciaal dagbehandelingsprogramma ontwikkeld dat tien weken duurt. De bezoekers komen dan één tot drie dagen per week naar De Valk. 

Een belangrijk bijkomend doel bij het bezoeken van het dagcentrum is het ontlasten van de mantelzorg in de thuissituatie. Zodat deze een moment in de week heeft voor eigen dingen, ontspanning en voor even zich te kunnen ontzorgen.

Opmerkelijk is dat Norschoten, in Barneveld en De Hooge Valk, de enige zorgorganisatie is in de wijde omgeving met een dagbehandelingsprogramma voor Parkinsonpatiënten. Tot uit Ede, Veenendaal en zelfs Rhenen komt men naar De Valk.

Vrijwilligers onontbeerlijk

Het dagcentrum valt of staat met de inzet en hulp van de vele vrijwilligers. Zonder hen is het echt niet mogelijk de activiteiten draaiende te houden. Denk hierbij aan het dagelijks koken en verzorgen van de maaltijden, het duofietsen, chauffeurs voor het ophalen en wegbrengen van de bezoekers van het dagcentrum en het onderhoud van de tuin. 

Uit deze tuin komen ook de verse groenten en andere ingrediënten voor de dagelijkse warme maaltijd.

Naast de vrijwilligers zijn ook professionals aanwezig, zoals een therapeut, diëtist, muziektherapeut, psycholoog en maatschappelijk werker.

Wilt u meer weten? 

Wilt u kennismaken met onze medewerkers op Dagcentrum Norschoten De Valk? Wilt u ervaren of dit iets voor u is? De zorgconsulenten helpen u graag op weg: telefoonnummer: 0342- 40 40 00 of stuur een mail naar: dagcentrumconsulent@norschoten.nl

Op foto: v.l.n.r.: Margreet van Veldhuizen, Chantal van Veldhuizen en Anita Broekhuizen in de fitnisruimte van Kulturhuus De Hooge Valk.

Lees hier de online krant van deze week.