Lunterse beschouwinkjes: Passions in Lunteren

In geen enkel land wordt de Matthäus Passion zo vaak opgevoerd als in Nederland. Maar wat is de Matthäus Passion eigenlijk? En wat heeft de Passion op tv daarmee te maken?En kan je de Matthäus Passion ook in Lunteren zien?

Wat is de Matthäus Passion?

De Matthäus Passion is geschreven door Johann Sebastian Bach en wordt beschouwd als één van de belangrijkste klassieke muziekstukken. Het is gecomponeerd in 1727 en vertelt het verhaal van de kruisiging van Jezus Christus volgens het evangelie van Mattheüs. De oorspronkelijke Matthäus Passion wordt uitgevoerd door twee koren, twee orkesten, een kinderkoor en zes zangsolisten.

Waar gaat de Matthäus Passion over?

Het duurt twee en een half uur en bestaat uit twee delen. Het eerste deel vertelt het verhaal van het laatste avondmaal en de gevangenneming van Jezus. Het tweede deel beschrijft de kruisiging en de dood van Jezus. De tekst van de Matthäus Passion is in het Duits geschreven en bestaat vooral uit bijbelcitaten. 

Bekende stukken uit de Matthäus Passion zijn ‘O Haupt voll Blut und Wunden’ en ‘Wenn ich einmal soll scheiden’. De aria  ‘Erbarme dich’ wordt gezien als een hoogtepunt. 

Zijn er meer Passions ?

Bach zelf schreef eerder de Johannes Passion. Dat is een wat ingetogener stuk met een kleiner koor, gebaseerd op het Johannesevangelie. The Passion, die op televisie wordt uitgezonden op 6 april  2023, is een zeer eigentijdse invulling van de Matthäus Passion.

Verder worden er rond de paastijd op velerlei plekken delen van de Matthäus Passion uitgevoerd. De bekendste uitvoering van de complete Matthäus Passion is de uitvoering in de Grote Kerk in Naarden op Goede Vrijdag, waar ook veel leden van het kabinet naar toe gaan.  

Passions  in Lunteren?

In Lunteren was vorig jaar een variatie van The Passion te zien, inclusief een groot verlicht kruis op het Nieuwe Erf.

Dit jaar zijn er in een aantal kerken speciale concerten rondom Pasen, al dan niet geïnspireerd op de Matthäus Passion. Zo voert het gospelkoor Together op 18 maart een paasoratorium uit in de Oude Kerk, aanvang 19.30 uur.

Op zaterdag 1 april   is er een Passion-concert van het gospelkoor Joy for People. Aanvang 20.00 uur in de Maranathakerk. Het grote verlichte kruis zal dan ook in de Maranathakerk aanwezig zijn.

Complete   Matthäus Passion door Sursum Corda

Heel bijzonder is de complete uitvoering van de Matthäus Passion op zaterdag 1 april om 19.30 uur in de Bethelkerk. Uitgevoerd door de oratoriumvereniging Sursum Corda, die repeteert in Lunteren.

Er zijn dan twee koren van in totaal rond de 60 zangers, het kinderkoor van de koorschool Midden Nederland en twee orkesten, samengesteld uit leden van het Barok-orkest La Sorpresa en 6 professionele solisten. 

Het belooft een bijzondere en spectaculaire uitvoering te worden door zo’n 100 uitvoerenden!

 

Bronnen:

 – www.covsursumcorda.nl

 – www.dematthauspassion.nl

 – www.bachvereniging.nl

 – Foto: De Bongerd

Martijn Stöfsel

Lees hier de online krant van deze week.