Onverhuld: Samen weerbaar

Heeft u dat drugslaboratorium in de Boogstraat in dat leegstaande winkelpand, vlakbij de HEMA gezien? Het was volledig in werking en leverde de nodige pillen op. De vloeistoffen zaten in een soort snoeptrommels en er waren slangen aan bevestigd die onder hoge druk met Gardena koppelingen vastgemaakt waren aan grote vaten. Alsof u uw tuinslang aan de buitenkraan gekoppeld had. Er lagen ook nog eens zakken met soda en potgrond, voor iedereen zichtbaar. Was het zaakje ontploft dan was de schade niet te overzien geweest.

Mocht u dat niet opgemerkt te hebben, vlakbij de Oude Kerk was een staaltje arbeidsuitbuiting en prostitutie aan de gang. Overduidelijk, het gebeurt onder ieders ogen.Ik kan u geruststellen, bovenstaande was allemaal in scène gezet, maar het had zomaar gekund. We treffen drugslabs, hennepschuren en prostitutie aan in de gemeente. Onder uw en mijn ogen kan het nodige gebeuren zonder dat je het in de gaten hebt. Hoe je dat kan zien en herkennen was de bedoeling van de scènes. Daarom in de Boogstraat die blauwe vaten en zakken grond en soda. Af en aan lopende mensen met enorme boodschappentassen, beslagen ramen, roosters in deuren, het licht aan op de gekste tijden. Zo bleek het toch niet het sleutelen aan oldtimers te zijn, zoals twee mannen tegen de verhuurder van die grote schuur in het buitengebied hadden gezegd terwijl ze drie maanden huur contant vooruit betaalden.

Het waren drie mooie dagen in het kader van Samen Weerbaar. Met politie, justitie, medewerkers, ondernemers en raadsleden, maakten we rondes door het centrum. Dan was er ook nog de workshop witwassen. Ooit verzonnen door Al Capone, de gangsterbaas in Chicago die zijn zwarte geld in wasserijen stak en het daarmee witwaste. Money laundering, daar komt het vandaan. Eerzame burgers werd verteld hoe je dat doet. Veel stortingen en overschrijvingen bij niet Nederlandse banken, het liefst in het Caribisch gebied. Eigenlijk heel simpel, je moet het weten en je moet natuurlijk het geld hebben om dat te doen. Ik geloof niet dat dit bij één van de deelnemers het geval was.

Lees hier de online krant van deze week.