André en Marlie Schobben nieuw beheerdersechtpaar Thomashuis Lunteren

LUNTEREN – Het Thomashuis aan de Fliertseweg (grens Ederveen/Lunteren) kent een nieuw beheerders echtpaar. André en Marlie Schobben hebben sinds kort de leiding over deze kleinschalige woongemeenschap van 9 bewoners. 

“Wij zijn als een groot gezin en doen dingen samen, als ontbijten, koken en lunchen. Het is een mooie groep van persoonlijkheden die elk persoonlijke aandacht verdienen. Wij voelen ons hier echt thuis.”Het jonge echtpaar, met dochter Mirre en zoontje Duuk hebben er in een paar maanden tijd hun draai gevonden in Het Thomashuis.

Droom verwezenlijken

Als voormalig medewerkster, was Het Thomashuis voor Marlie geen onbekende omgeving. De Brabantse was in haar geboorteomgeving al werkzaam in de zorg. De liefde bracht haar naar Veenendaal, waar haar man André betrokken raakte bij het werken in de zorg. 

“De broer van Marlie is beheerder van een Thomashuis in het oosten van het land. Steeds als we daar kwamen, dacht ik: Dit is een mooie manier van leven. Zorg geven aan bewoners en samen met elkaar als een gezin te leven. Ik werd erdoor geraakt.”

Zijn werk in de industriële automatisering zegde hij op om samen met Marlie een droom te verwezenlijken. Marlie: “We hebben samen de gedachte uitgesproken, hoe mooi het zou zijn om zelf iets te beginnen. Omdat ik hier werkte wilde ik dit met het vorige beheerdersechtpaar overleggen. Dat leek mij wel zo netjes. Wat bleek? Zij stonden op het punt ermee te stoppen. Toen is het snel gegaan.”

Hoeveel eieren

Een bijkomend voordeel voor de bewoners was, dat zij niet met een geheel nieuw beheerdersechtpaar werden geconfronteerd. Rust en regelmaat zijn de kernwaarden voor de bewoners. Deze variëren in leeftijd van 23 jaar tot 75 jaar en is een diverse groep van man/vrouw en ontwikkelingsfase. De bewoners gaan overdag naar de dagbesteding en de 

tijd thuis is er voor diverse activiteiten.Men is graag buiten bezig en de prachtige natuur en de vrije ruimte maken dat bewoners veel buiten actief zijn. 

De grote tuin en het maken van een wandeling zijn favoriet.Verder is men dol op de hond Robbie en hebben ook de kippen een speciaal plaatsje. Elke ochtend wordt vol verwachting gekeken hoeveel eieren men kan verwachten bij het ontbijt.

In huis is er een gezamenlijke woonruimte waar wordt ontspannen, gegeten en tijd is voor een spelletje. De bewoners van Het Thomashuis hebben elk een eigen zit-slaapkamer waar ze zichzelf kunnen terugtrekken en er hun eigen plek hebben.

Thomashuis Lunteren

André en Marlie worden ondersteund door een vast team van medewerkers en een aantal vrijwilligers. Wat meespeelt is dat door de kleinschaligheid en een beheerdersechtpaar, de lijnen kort zijn. “Bewoners, familie en medewerkers en weten wij precies wat er speelt in ons Thomashuis.” 

Op de site van Het Thomashuis Lunteren valt te lezen: – We creëren een warm thuis voor onze bewoners, waar ze als persoon alle aandacht krijgen en ruimte hebben om zichzelf te ontwikkelen in een liefdevolle/veilige omgeving. We vinden het belangrijk dat je kunt zijn wie je wilt zijn; iedereen telt mee. We vormen samen één groot gezin en hebben een zo gewoon mogelijk leven. Waarin we kijken naar de mogelijkheden. –

Vrijwilligers welkom

André en Marlie zouden graag zien dat de groep vrijwilligers die betrokken zijn bij Het Thomashuis groter zou zijn. “We wonen en leven hier in een prachtige omgeving en daar hoort ook een mooie tuin bij. Hierbij een oproep aan vrijwilligers voor o.a. het onderhoud van de tuin, fietsen met de duofiets, of zomaar een wandeling maken met een bewoner. Het is dankbaar werk en een kop koffie of thee staat altijd klaar.”

Wie interesse heeft om de bewoners van Het Thomashuis de helpende hand te bieden kan contact opnemen met: Marlie@lunteren.thomashuis.nl 

Wat is een Thomashuis?

Een zo gewoon mogelijk thuis

Het netwerk werd in 2001 opgericht door Hans van Putten, die zelf een zoon had met een verstandelijke beperking, Thomas, die in 2006 overleed. Uit onvrede met het aanbod van onderkomens voor verstandelijk gehandicapte personen in zorginstellingen, bedacht Hans van Putten het concept Thomashuizen.

Groot gezin

In een Thomashuis wonen 8 à 9 volwassenen met een verstandelijke beperking op een zo gewoon mogelijke manier met elkaar samen. Even relaxen in de tuin, samen TV kijken of met elkaar aan tafel de dag doornemen; het lijkt in vele opzichten wel een beetje op het leven in een groot gezin. 

De inrichting, de sfeer en de manier van met elkaar omgaan maken dat er één gevoel overheerst zodra je binnenstapt: de bewoners zijn hier thuis en hebben het goed met elkaar.

118 Thomashuizen

Sinds de start in 2003 telt Nederland 118 Thomashuizen. Stuk voor stuk locaties waar volop ruimte is voor ieders behoeften en waar respect de boventoon voert. 

Een Thomashuis is een warm nest waar alles draait om liefde, geborgenheid en aandacht voor elkaar. Niemand is er een nummer, maar een uniek individu met eigen interesses, eigen maniertjes en talenten. In een Thomashuis mag je zijn wie je bent.

Lees hier de online krant van deze week.