Jan de Koning 50 jaar trainer bij RVE

Henk de Rooy

LUNTEREN – Bij hem thuis, in de vensterbank, staan twee plaquettes die eigenlijk alles vertellen over Jan de Koning (82) en zijn verbintenis met Recreanten Volleybal Ederveen (RVE). De voorste plaquette is n.a.v. zijn 50e jaar als trainer van deze recreantengroep. De tweede plaquette is vanwege zijn 65e verjaardag en typeert de sfeer binnen de groep, met de woorden: Jan 65 jaar. Je vrienden van Recreatie Volleybal Ederveen.

De dames en heren, Jan en zijn vrouw Corrie vormen een hechte groep wat al 50 jaar de basis vormt bij RVE.

Nu al 50 jaar

Een halve eeuw trainer zijn, eigenlijk is Jan manusje van alles, is maar weinigen gegeven. Het moet bijkans een uniek gegeven zijn. 

Jan ziet het niet als een prestatie: “Het is gewoon een heel gezellige groep en we hebben het goed met elkaar. Ik heb weleens gezegd er mee te willen stoppen, maar dat kon en mocht niet. Ach, en ik doe het ook graag.”

Het toenmalige bestuur van gymvereniging Ganoteon klopte in 1973 bij Jan aan of hij een groep dames onder zijn hoede wilde nemen, met de woorden: Gut Jan, jij doet een beetje aan volleybal. 

Deze dames willen een balspel spelen. Is dat iets voor jou? 

Jan gaf aan het wel te willen proberen. “En, dat doe ik nu dus al 50 jaar!”

Verjaardagen op woensdag

De groep is door de jaren heen op zo’n dertig leden gebleven en komen elke woensdagavond, behalve de zomervakantie, bijeen in de nieuwe sportzaal bij de basisscholen. De groep bestaat uit twee groepen, een gemengde groep en een dames groep. “Ik heb moeders en dochters, een man en zijn zuster en daar weer een schoonzuster van en zelfs drie zussen uit Barneveld. Er moeten dan niet te veel verjaardagen op de woensdag zijn, want dan zit ik gelijk met een halve groep.”

De leden van RVE komen allang niet meer uit alleen Ederveen. Uit Renswoude, Ede, Barneveld en Lunteren wordt elke woensdagavond de reis naar Ederveen ondernomen, waar de eerste groep om 19.30 uur present dient te zijn. 

De tweede groep mag ruim een uur later (20.45 uur) aan de bak.

Jan: “Van tevoren zet ik alles klaar, maar moet de dames altijd uit de kleedkamer halen. Want eerst moeten de laatste nieuwtjes worden uitgewisseld.”

Over de oefeningen wordt nooit gemopperd want het credo van de dames en drie heren van RVE is steevast: Jan als jij het regelt, vinden we het best.

Heren en dames welkom

Onlangs werd Jan gehuldigd voor zijn 50e jaar als trainer bij Recreanten Volleybal Ederveen. “Ik ben met de eerste groep bezig, totdat halverwege de deur opengaat. En de rest van de dames met Corrie (vrouw Jan) binnenkomt. Ik zeg nog tegen Corrie: Wat doe jij hier? Hadden ze dat onderling geregeld. Kreeg een mooie plaquette van ze. Ja, dat was echt heel mooi. Ik was geheel beduusd.”

Jan wil nog benadrukken dat de samenwerking met Sportservice Ede uitstekend is. “Dat mag ook weleens gezegd worden.”

Eén wens heeft Jan nog wel. “In de eerste, gemengde, groep heb ik maar drie heren. Daar zouden er nog wel een paar bij mogen komen, maar ook dames zijn van harte welkom hoor! In beide groepen zijn nieuwe leden van harte welkom.”

Voor het geld hoeven ze het niet te laten, want de contributie bij RVE is maar een tientje. “Voor dat tientje krijg je ook nog een kwartiertje gratis in de sportzaal”, aldus de nog altijd vitale nestor van RVE.

Lees hier de online krant van deze week.