Koningsdag 2022: Zonnig, gezellig druk en volop genieten

Het kon weer, Koningsdag vieren zoals het bedoeld was, met (kinder) rommelmarkten, spellen en activiteiten op sportparken, een braderie in het centrum, of gewoon een hap-en-snap route zij het wandelend of op de fiets. En dat deed ik ook, op de fiets langs de dorpen en hun activiteiten. Het zonnige weer lonkte en de wind viel mee al kon deze wel aan de frisse kant zijn.

Limonadestop
Otterlo was het eerste doel. Vanuit Ede (mijn woonplaats) de Koeweg genomen en op m’n gemak door bos en over heide gepeddeld. Het was rustig en stil. Wel erg stil kwam ik tot de conclusie. Geen wonder, was mijn oordoppen (gehoorapparaatjes) vergeten. Geen probleem, overal is het toch levendig en bruisend, het praten zou wel meevallen.
Dan wil het geval dat je juist dan wordt aangesproken door deze en gene. Met het duidelijk maken van het probleem kwam ik een heel eind.
Zo geraakte ik nabij Otterlo, waar Amelie en Niels Combink uit Rotterdam een kraam hadden opgesteld. Hiermee hoopten zij hun zakgeld wat aan te vullen Met hun ouders waren zij op vakantie en genoten van de Veluwse natuur. Na een korte limonadestop was het niet ver meer naar het sportpark van Otterlo. Otterlo
De kindervlooienmarkt liep er op z’n einde en van opa mocht een knulletje van drie turven hoog wat uitzoeken. Een paar plekken verderop waren drie ‘standhouders’ hun centen aan het tellen. Op het sportveld was de organisatie bezig met het gereedmaken van de spelattributen voor later op de middag.
Hier kwam ik erachter dat kiezen voor de fiets er een probleem ontstond. Of ik was te vroeg op de plek van bestemming, of viste er net achter het net. Geen onoverkomelijk probleem, aanpassen en improviseren was nu het devies.
Bij de rotonde op de Apeldoornseweg was het een drukte van belang. De jeugd uit Harskamp waren hun dorp aan het verruilen om Koningsdag elders te vieren. De bus bracht hierbij uitkomst.

Vlaggenparade
In Harskamp was ik vroeg in de ochtend al geweest. Ook hier was het twee jaar niet mogelijk geweest, maar vandaag kon het weer volop worden gevierd: de Vlaggenparade. Het halve dorp was present en ook het voltallige college van B&W van Ede.
In Harskamp werd dan ook het officiële startsein gegeven voor de Koningsdagactiviteiten in de gemeente Ede. Ook hier lokte het zonnige weer en een strakblauwe lucht toeschouwers naar het evenemententerrein bij de muziektent. Uit volle borst werd het Wilhelmus meegezongen en muziekvereniging Excelsior uit Harskamp zorgde dat iedereen in de maat bleef.
Zo rond twee uur begonook hier het een en ander op gang te komen en bleef het tot vroeg in de avond gezellig druk. Kinderen vermaakten zich opperbest met de opgestelde luchtkussens en anderen attributen.

Wekerom
Via de Laarweg ging het rustig peddelend richting Wekerom. Achter bedrijventerrein Het Laar stond een reiger op één poot rustig te wachten tot zijn maaltje voorbij zwom.
De schoolkinderen waren op het terrein voor het Kulturhus met hun laatste spellen bezig. Hun ouders hadden zich gevonden aan de statafels, met het idee: als de kinderen zich vermaken en het naar hun zin hebben, hebben wij een moment voor onszelf en het buurtpraatje.
Zo halverwege de middag werd het drukker en statten ook in Wekerom de kinderspelen.

Meulunterseweg
Verder ging het op de fiets. De Schoolsteeg af naar de Hoge Valkseweg, door een uitgestorven De Valk, naar waar het deze Koningsdag te doen was. Het terrein op de hoek van Meulunterseweg/Kattenbroekerweg. Op de Meulunterseweg was er bijna geen doorkomen aan, zo druk was het er. Ik was blij op de fiets te zijn gegaan en het overgrote deel van de bezoekers waren op hetzelfde idee gekomen. De twee gereserveerde weilanden voor auto’s stond hutje-mudje vol met het blik. Op het terrein waren tal van activiteiten, waarvan er vele gericht waren op de jongste bezoekers.
Met name waar het kleinvee rondliep, daar was ook het kleine grut te vinden. Bij de oudere kinderen was de kartbaan erg in trek. Hier was het soms lang wachten voordat je aan de beurt was. Op het middenterrein was een grote braderie, waar iedereen wel iets van zijn of haar gading vond. En ook aan de inwendige mens was gedacht.

Lunteren
Voort ging het, nu richting Lunteren. De Goudsberg op en halverwege rechtsaf, bovenlangs de Eng met een prachtig zicht op de uitlopers van het Veluwemassief. De afzink naar Lunteren genomen en te midden van de drukte en geroezemoes van het Nieuwe Erf terechtgekomen.
Ook hier was het zien en elkaar ontmoeten, met een zeer aanwezige dreunende bas! Deze vergezelde de koningsdagvierder de Dorpsstraat in, waar een gezellige braderie menig bezoeker verleidde tot een aankoop. Al had ik de pet op en niet de hoed, herkennen deden ze je wel. Het gemis van de oordoppen deed zich gelden, dan maar de hand als een oorschelp gebruiken. Geen gezicht misschien, maar elk probleem heeft zijn oplossing. Was dat geen uitspraak van onze vriend Johan Cruijff?

Ederveen
Nog even doorgefietst naar Ederveen, waar aan de Brinklanderweg het start- en eindpunt was van het happen en stappen. Er heerste een gezellige drukte en de laatste wandelaars kwamen fris en vrolijk binnengestapt. Koningsdag begon in Ederveen op de Markt met het zingen van het Wilhelmus. Een sobere, maar niet minder gezellige Koningsdag in Ederveen, waar de zon en het aangename weer veel goed maakte. Zaterdag 11 juni maken ze het in Ederveen goed. Dan is het, terug van weg geweest, weer de traditionele Oldtimerdag. De laatste etappe stond voor de boeg. Over de Luntersekade naar de puist over de A-30. Even stevig doortrappen, in z’n ‘5’ en op ‘eco’ ging het tussen de 18.5 en 19.0 werd de hindernis genomen. Freewheelend de bult af naar de Lunterse weg, waar de klokke twaalf over half vier aanwees. Bijna thuis!

Lees hier de online krant van deze week.