Haring, vis van de maand juni

In juni is de haring op z’n best. Daarom in dit artikel alles over de Hollandse Nieuwe en je bent razendsnel een haringkenner. Waar komt de naam Hollandse Nieuwe vandaan en wat is het geheim van goede haring?

Wat is Hollandse Nieuwe?
De Hollandse Nieuwe is een haring die op traditionele wijze wordt gekaakt, gezouten en gefileerd. Dit eeuwenoude proces is een Nederlandse vinding, waar de Hollandse Nieuwe ook zijn naam aan dankt. De naam Hollandse Nieuwe heeft dus niets te maken met de Nederlandse herkomst. Sterker nog: de haring wordt voornamelijk gevangen in Noorse, Deense en Schotse wateren.

Eet je Hollandse Nieuwe rauw?
Veel mensen denken dat je haring rauw uit zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen. Daarna wordt de haring gezouten en in en tonnetje gestopt. Tenslotte volgt het invriezen, minstens 24 uur lang.

Wat is nieuw aan de Hollandse Nieuwe?
De term ‘nieuw’ heeft te maken met de nieuwe vangst van haring, die begint als de haring vet genoeg is. Meestal begint het visseizoen in mei of juni en loopt door tot half juli. De vangst in deze maanden mag officieel tot en met 30 september Hollandse Nieuwe heten. Daarna heet de haring maatjesharing wat een verbastering is van ‘maagdelijke haring’: haring die nog geen hom of kuit heeft.

Hoe herken je goede haring?
Goede haring heeft een malse structuur en smaakt vet. De kleur van de binnenkant moet blank zijn, helderrood mag ook. Als je een haring hapt mag hij geen restjes ingewanden of schubben meer hebben. Daarnaast heeft goede haring een helder zilverkleurig jasje met een goudkleurige gloed op de kop. Is de haring donkerrood op de graat dan weet je dat het foute boel is. Ook haring die sterk ruikt en ranzig smaakt moet je zeker overslaan.

Wat is het geheim van een goede haring?
Het geheim van een goede haring is een ervaren visspecialist. Visspecialisten weten als de beste hoe je de kwaliteit bewaakt en maken de haring graag ambachtelijk voor je schoon: geen graten en mooi ‘strak’ gesneden. Ook belangrijk, een visspecialist weet precies hoe de haring perfect ontdooit. Vaak wordt de haring enkele dagen daarna nog gerijpt in een koelcel op nul graden om precies de juiste smaak te krijgen.

Hoe hap je de Hollandse Nieuwe op z’n best?
Voor de beste haringsensatie maakt de visspecialist een haring altijd ‘vers van het mes’ voor je klaar. Oftewel de haring wordt ter plekke à la minute voor je klaar schoongemaakt. De vis wordt op deze manier zo kort mogelijk aan lucht blootgesteld waardoor het vet van de haring niet kan oxideren en ranzig gaat smaken. Zo proef je bij de visspecialist de beste Hollandse Nieuwe met een volvette malse smaak!

Bron: Nederlandse visspecialisten.

Haring happen kan in Lunteren bij De Lunterse Beek!