Onverhuld: Cancelcultuur

‘Wat bedoel je met cancelcultuur’, vroeg iemand mij onlangs. ‘Eh ja dat is dat er niet meer naar iemand geluisterd wordt’, reageerde ik. Je wil toch niet meteen toegeven dat je dit modewoord niet precies kan omschrijven. Iedereen gebruikt het, vaak ook in combinatie met “woke”, nog zo’n modewoord. Ik schreef er een paar maanden geleden al over.
Woke komt van wakker geworden, bewustwording, maatschappijkritisch zijn. Waren we dat niet al in Nederland dan, nou niet genoeg blijkbaar. Woke is bijvoorbeeld dat het het niet meer hebt over slaven, maar tot slaaf gemaakten en niet over donker, maar over zwart als het over huidskleur gaat. Dat laatste wist ik niet. Stel, ik zou het gehad hebben over donkere mensen in plaats van zwarte mensen dat had ik het risico gelopen van de cancelcultuur. Dan is dat een afrekencultuur; je wordt geboycot nadat je in de publiciteit aan kritiek bent blootgesteld en iedereen op social media over je heen heb gekregen. Die Johan Derksen van de televisie piepte daar een week over.

Nu zeggen mensen als bijvoorbeeld J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter boeken, en wie goede boeken schrijft die heeft vaak terechte standpunten, dat deze modewoorden de onverdraagzaamheid bevorderen. We staan meteen klaar met een oordeel. Iemand zei ooit dat Nederland een land van grensrechters is, daar gaat die vlag weer omhoog. De directe verontwaardiging leidt af van het echte probleem. Wat was je bedoeling, wat zijn de echte problemen met discriminatie? Zit dat in een verkeerd gebruikt woord of veel dieper en nog belangrijker, wat doen we er aan? Beter een debatcultuur (die is van Obama) dan de twitterdrek (die is van mij).
En ach, het zijn echt modewoorden. Oordeel niet, want dan wordt er over jou geoordeeld, want jij wordt met je eigen oordeel bekeken en de maat die jij van iemand neemt, die krijg je zelf toegepast. De oplettende lezer zal hier in een vrije vertaling lezen wat een wijs evangelist zo’n tweeduizend jaar geleden al opschreef.

Woke, cancelcultuur, allebei windowdressing. Pardon mooimakerij, een façade om de echte discussie uit de weg te gaan. Ga het maar eens bijhouden de komende tijd, over en weer gaan de persoonlijke verwijten naar elkaar en het onderliggende probleem wordt niet benoemd en blijft gewoon bestaan.

Lees hier de online krant van deze week.