Veelzijdig kunstenaar Thijs Mauve aan vergetelheid ontrukt

LUNTEREN – De gemeente Ede heeft op 23 januari 2023 zes werken van Thijs Mauve in eigendom overgedragen aan Museum Lunteren. Gemeente en museum slaan de handen ineen om een podium te bieden aan deze begenadigde maar helaas relatief onbekende kunstenaar, kleinzoon van de bekende schilder Anton Mauve. 

Gezamenlijk organiseren gemeente en museum in het najaar 2023 een expositie over zijn werk. Op 23 januari 2023 heeft wethouder Karin Bijl formeel namens het College van Burgemeester en Wethouders van Ede zes werken van Thijs Mauve overgedragen aan Arie van Alphen en Monica van der Hoff, resp. voorzitter en secretaris van de Vereniging Oud Lunteren/Museum Lunteren.

Daarmee is de al bestaande collectie van het museum van deze veelzijdig kunstenaar belangrijk aangevuld. 

Thijs Mauve, kleinzoon van de bekende schilder Anton Mauve (een van de oprichters van de Larense School), werd op 26 november 1915 geboren in Scheveningen en overleed op 10 november 1996 in Milton Combe, Devon, Engeland. Van 1943 tot 1979 woonde en werkte hij in Lunteren. Thijs Mauve was schilder (olieverf en aquarel), graficus, boekbandontwerper, illustrator en houtgraveur. Van zijn hand zijn veel bijzondere ex libris. verschenen. 

De Gemeente Ede en Museum Lunteren willen recht doen aan het werk van deze kunstenaar door hun gezamenlijke collecties in te zetten voor een overzichtstentoonstelling in het najaar van 2023.

Lees hier de online krant van deze week.