Imke Bokschoten 25 jaar in het basisonderwijs “Het moet in je zitten, in hart en nieren”

LUNTEREN – Woensdagochtend 27 september werd Juf Imke onder luid gejuich van leerlingen en collega’s per jeep onthaald op het schoolplein van De Triangel. Ze heeft dan 25 jaar in het basisonderwijs gewerkt waarvan 24 jaar bij De Triangel.

Als klein meisje wilde zij al het onderwijs in. Niet alleen omdat ze graag juf wilde zijn, maar ook omdat ze vanuit haar eigen ervaring dingen anders wilde doen. “Ik ging altijd met plezier naar school, maar ik heb het niet altijd fijn gehad,” vertelt Imke over haar eigen schooltijd. “Ik ben ook gepest op de lagere school en ik dacht altijd: als ik later zelf juf ben ga ik daar meer aandacht aan geven, om dat zoveel mogelijk te voorkomen,” vervolgt zij.

Beginjaren 

Zo gezegd zo gedaan ging Imke na haar middelbare schooltijd het traject in om leerkracht te worden. Na haar opleiding kwam ze terecht bij de Prins Willem Alexanderschool in Barneveld. “In mijn tijd lagen de banen niet voor het oprapen. Het was heel moeilijk om aan het werk te komen,” vertelt Imke, die door de krapte op de arbeidsmarkt niet langer bij Prins Willem Alexanderschool kon blijven. “Ik moest na een half jaar weg en ben toen bij De Vogelhorst gekomen. Alhoewel mijn hart wel lag bij het speciaal onderwijs heb ik na een half jaar toch voor het reguliere onderwijs gekozen.”

Zodoende kwam Imke bij De Triangel terecht, waar ze eerst als invalster inviel voor de toenmalige lerares en huidige directrice Klazien van der Vlist. Na deze invalperiode kreeg ze al snel een vaste aanstelling.

Kleuterjuf

Binnen het basisonderwijs bekleedt een kleuterjuf een hele belangrijke rol. Zij zijn naast de ouders immers één van de eerste personen die het prille kinderleven vormgeven. De eerste stap op weg naar het volwassen bestaan wordt in de kleuterklas gezet. De onbevangenheid die kinderen op dat moment nog bezitten is voor Imke de grootste reden geweest om voor deze leeftijdsgroep te kiezen. “Ze zijn nog zo puur. Wat er in hen opkomt zeggen ze of doen ze,” vertelt Imke. “Ook als je bijvoorbeeld een thema introduceert, dan vinden ze het geweldig als je een typetje speelt. Ze gaan dan helemaal op in je verhaal,” vervolgt zij. “Daarnaast vind ik het belangrijk om de ontwikkeling van ieder kind goed te volgen, ook als deze anders loopt dan verwacht of gehoopt.”

“Bij lesgeven aan kleuters komt mijn creativiteit en flexibiliteit goed van pas. Ik ga bijvoorbeeld regelmatig met de kinderen naar onze moestuin om onkruid te wieden, boontjes te doppen of appelmoes te maken,” vertelt Imke over de dingen die het basisonderwijs voor haar zo mooi maken.

Toch is het basisonderwijs niet voor iedereen weggelegd. “Je bent continu dingen aan het voorbereiden en nieuwe dingen aan het bedenken.” Maar voor Imke valt dat in het niet ten opzichte van de voordelen. “Het is zo’n leuk vak en als het aan mij ligt, blijf ik nog vele jaren juf!” vertelt zij. 

Lees hier de online krant van deze week.