Een debuut dat boeit tot aan het einde

Henk de Rooy

LUNTEREN – Leah Nicolai was voor even weer terug op haar oude basisschool in Lunteren, De Triangel. Niet omdat de schoolbanken lonken, maar om er haar eerste boek, Fata Morgana, te overhandigen aan directeur Klazien van der Vlist.

Het is een spannend boek geworden voor kinderen vanaf 10 jaar, eigenlijk voor alle leeftijden. Het gebruikte lettertype maakt het lezen prettig, het leest gemakkelijk en je zit direct in het verhaal. Een debuut dat boeit tot aan het einde.

Schrijversduo

De deels getogen Lunterse debuteert met Fata Morgana. Het verhaal speelt zich af in Mexico waar vijf kinderen spannende avonturen beleven tijdens de zoektocht naar hun verdwenen vaders. Leah vormt een schrijversduo met Natascha van Limpt, een goede vriendin. Het eerste contact heeft er een grappig verhaal op nagelaten.

“Via een online platvorm voor schrijvers had ik verhalen gedeeld. Al op De Triangel schreef ik verhaaltjes en dat is uitgegroeid tot een leuke hobby. Natascha reageerde op mijn verhalen op dat platvorm. Met haar feedback was ik in eerste instantie niet al te blij, confronterend wel. Ik heb namelijk dyslexie en daar worstelde ik toen nog erg mee. Samen met haar ben ik uiteindelijk aan de slag gegaan omtrent spelling en grammatica.”

Het contact met Natascha bleef en beiden werden goede vriendinnen. Met als resultaat een schrijversduo, dat debuteert met Fata Morgana. 

Gebruik je talent

Wanneer de debuterende schrijfster het heeft over haar dyslexie haakt Klazien hierop in met: “Ik vind het mooi dat Leah dit benoemt. Zij is een goed voorbeeld van het gebruiken van je talenten. Ook al is dit niet in de lijn der verwachting.” 

Leah haak hierop in met: “Veel kinderen, met bijvoorbeeld dyslexie, willen wel, maak haken af en pakken niet door. De feedback kan soms erg confronterend zijn als je ermee worstelt. De gedachte het niet te kunnen overheerst. Dat is zonde en moeilijk, want het kán gewoon wel.”

Heel veel research

Als voedingsconsulente werkt zij 5 werkdagen, waarvan twee halve dagen, bij een bedrijf in dierenvoer. In de overblijvende tijd gaat de knop om en is het pagina’s produceren voor de op stapel staande vervolgdelen op Fata Morgana. De wereld is het speelterrein voor beide auteurs en de karakters hebben elk hun eigenschappen, waarin ieder kind zich wel kan herkennen. 

Het samenwerkingsverband tussen beide vriendinnen is goed bevallen en geven een vervolg aan deze samenwerking. “Wij hebben afgesproken te schrijven per hoofdstuk. Voor elk hoofdstuk staan drie items centraal en daaromheen ontstaat het verhaal. Ook beoordelen we elkaars werk en geven hierover feedback. Dit werk voor ons erg goed.”

Het verhaal van Fata Morgana speelt zich af in Mexico. Is zij er zelf geweest? “Neen”. Hoe krijg je dan een beeld van de omgeving, cultuur en gewoonten van het land waar het verhaal zich afspeelt? “Voor mij betekent dat heel veel research doen, video’s kijken, je inlezen in het land en de cultuur. Om zo een idee te krijgen waar het verhaal zich afspeelt.” Dat zij desondanks de plank weleens mis kan slaan, kwam terug bij de gedachte: warm land, dus lopen ze er in een korte broek. Lachend: “Dat had ik inderdaad geschreven, zo dacht ik. Natascha, wiens ouders in Mexico zijn geweest, corrigeerde dit. Want in een jungle is dit not done. Stevige wandellaarzen en lange broeken is het geworden.”

Proeflezen

Elke auteur heeft de kriebels bij het uitkomen van zijn/haar boek. Is er interesse voor? Wat zijn de recensies? Om te beoordelen of Fata Morgana wel aan zou slaan bij de doelgroep waarvoor het bedoeld is, werden basisscholen gepolst om proef te lezen. Onder andere De Triangel reageerde en de reacties waren positief en enthousiast. Vandaar dat Leah donderdagmiddag 1 juni het eerste exemplaar overhandigde aan Klazien van der Vlist, die het met een grote glimlach in ontvangst nam.

Fata Morgana wordt uitgegeven bij Uitgeverij Zilverspoor. Leah staat op de cover vermeld met haar pseudoniem Leana Mystica, een combinatie van de namen van beide schrijvers. Voor meer informatie zie de facebookpagina: Fatamorganareeks

Lees hier de online krant van deze week.