De geschiedenis van Vaderdag

Vaderdag vieren we op de derde zondag van juni. Naar verluidt is Vaderdag geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader William Jackson Smart wilde eren. Hij was een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed was gestorven bij de geboorte van hun zesde kind. Toen zijn dochter volwassen geworden was wilde ze de kracht en doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis die een jaar eerder Moederdag had gelanceerd.

Amerikaans congres ligt dwars

De eerste Vaderdag vond toen plaats op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. President Coolidge steunde het idee om Vaderdag te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde niet een initiatief doorvoeren dat mannen in het zonnetje zette. Het effect was dat Vaderdag pas officieel in de VS erkend werd tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.

Vaderdag in Nederland

In Nederland werd vanaf 1937 in oktober gevierd. Op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten werd in 1948 afgesproken dat Vaderdag verplaatst zou worden naar de derde zondag van juni.

Bron: Wikipedia