BENU apotheek Lunteren ontwikkelt gezondheidscheck

Henk de Rooy

LUNTEREN – Gezond zijn en goed in je vel zitten, dat is een beeld dat wij ons voor ogen hebben. Echter, de verleidingen zijn veelomvattend en liggen elke dag weer op de loer.Bewegen, sporten, eten van groente en fruit en er een gezonde levensstijl op na houden is de remedie voor een gezond leven. 

Om daarin de helpende hand te kunnen bieden, biedt BENU apotheek Servicepunt Lunteren de Gezondheidscheck aan. Dit is een laagdrempelige manier om uw gezondheid in beeld te brengen. Wilt u weten hoe het er met uw gezondheid voor staat? Even bij de BENU apotheek (Medisch Centrum De Koepel, Dorpsstraat Lunteren) binnenlopen en een afspraak maken. Online een afspraak maken kan ook.

BENU-gezondheidscheck

In Het Parool van 11 maart viel te lezen dat nog steeds de helft van de volwassenen in Nederland te zwaar is. Dit is evenveel als in 2018 bij de start van het Nationaal Preventieakkoord, dat zich richt op onder meer het terugdringen van roken en overgewicht.

Een uitkomst die voor BENU aanleiding was een traject op te starten om mensen inzicht te geven in hun levenswijze en hun de kans te geven om hun levensstijl aan te passen. Er werd een gezondheidscheck ontwikkeld op basis van vijf waarden: bloeddruk, cholesterol, BMI, buikomtrek en bloedsuikerwaarde. Tegelijkertijd werden twee lijsten met vijf vragen opgesteld om inzicht te verkrijgen in de leefstijl en de gezondheid.

BENU-apotheker Else Bosma: “Mensen hebben vaak niet door dat met hun wijze van leven de kans op verhoogde waarden van cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerwaarden kan toenemen. Zijn drie van de vijf te meten waarden in onze check te hoog dan is er een verhoogde kans op het metabool syndroom (verzameling van klachten rondom de stofwisseling) en gezondheidsproblemen in de toekomst. Met onze gezondheidscheck proberen we mensen in de leeftijd van 30 tot 50 jaar aan te spreken. Vaak hebben zij geen medicatieachtergrond, omdat er geen klachten zijn. Juist voor deze groep kan het van belang zijn eens op gesprek te komen. Door laagdrempelig te zijn verwachten wij met onze gezondheidscheck toegankelijk te zijn en mensen inzicht te kunnen geven over hun levensstijl en gezondheid.”

“Een gesprek met de klant is een belangrijk onderdeel van onze gezondheidscheck. Aan de hand van twee vragenlijsten proberen wij, samen met de klant, inzicht te krijgen in zijn levensstijl. En hoe deze mogelijk is aan te passen. Waarden als bloedsuikerspiegel en cholesterol meten wij met slechts één prikje. Ook de uitkomsten van de metingen worden tijdens het gesprek doorgenomen. Ik wil benadrukken dat wij geen oordeel vellen, maar slechts een advies geven aan de klant”, aldus een enthousiaste Else Bosma.

Voor iedereen

Een gezondheidscheck bij de BENU apotheek is er voor iedereen en gaat op afspraak en neemt ongeveer een half uur in beslag. Een afspraak is eenvoudig gemaakt door even binnen te lopen bij het Medisch Centrum De Koepel aan de Dorpsstraat 69 in Lunteren. 

Je hoeft hiervoor niet ingeschreven te zijn bij de apotheek en de check is bedoeld voor jong en oud. Er zijn echter wel kosten (€44,95) aan verbonden. Deze zijn mogelijk geheel of deels terug te krijgen via de verzekering.

Lees hier de online krant van deze week.