Expositie SamenSpel in Galerie Goudsberg

LUNTEREN – De eerste expositie van 2023 is geopend! Schilder Jan van Lokhorst en keramist Ellen Patterier tonen tot eind april hun werken, dat zij afzonderlijk èn gezamenlijk creëerden. 

Ellen Pattenier is docente aan de Nederlandse Keramiekopleiding en heeft haar atelier in Gouda.

Ellen is enthousiast, gedreven en optimistisch. Van porselein en klei maakt ze gedraaide en handgevormde objecten, veelal afgewerkt met een sinter-engobe en wit bladgoud. Haar kunst is krachtig, strak van vorm en architectonisch te noemen. Voor haar nieuwste objecten bouwt ze voort met de afdrukken van gedraaid werk, waarmee ze weer nieuwe objecten creëert. Pattenier is tevens een expert in het maken van (contra)mallen en gebruikt deze om weer nieuwe kunstwerken te maken. Haar uitgangspunt hierbij is; Iedereen laat zijn sporen na en vanuit die sporen ontstaan weer nieuwe inzichten, mogelijkheden en kansen.Jan van Lokhorst woont en werkt ook in Gouda, en in Aunay en Bazois in Frankrijk. Jan studeerde aan de Rietveld Academie en de Academie voor Beeldende Vorming te Amsterdam. Hij ontving opdrachten van ministeries van Buitenlandse-, Economische- en Sociale Zaken.

Het werk van Van Lokhorst omvat voornamelijk acrylschilderijen, werk in gemengde techniek en polycarbonaat panelen. De schilderijen ontstaan meestal vanuit abstractie. Hij zet zijn werk op in grote kleurvlakken. Als de compositie van kleurenspel en tekening bevallen, begint het proces van weghalen en overschilderen, tot het schilderij af is. Opvallend in zijn schilderijen zijn het kleurgebruik en de lijnvoering. Ze zijn voor de kenner direct als het werk van Jan te herkennen; intuïtief en gevoelsmatig gekozen. Jan is een expressionistisch schilder pur sang. Hij houdt van de materie, de verf – vaak direct uit de tube – met kwast, paletmes of met de handen opgebracht.In het werk van Jan is de afgelopen 35 jaar steeds een wisselwerking tussen abstractie (in verf en kleur) en figuratie (mens en dier) te zien.

Beide kunstenaars exposeren regelmatig in binnen- en buitenland en na een gezamenlijke demonstratie tijdens de Goudse Keramiekdagen, werken zij geregeld samen; het gedraaide werk van Pattenier wordt door Van Lokhorst op zijn kenmerkende expressieve stijl gedecoreerd. Resultaten van dit bijzondere SamenSpel zijn nu ook te in Galerie Goudsberg. 

De kunstwerken zijn te koop, van harte welkom! Voor info en openingstijden, zie de site van museum Lunteren, Dorpsstraat 55, Lunteren tel.0318-486254  www.museumlunteren.nl. 

Lees hier de online krant van deze week.