‘t Weitje van Dek overgedragen

EDERVEEN – Zaterdag 25 juni werd ‘t Weitje van Dek overgedragen. De officiële handeling werd verricht door bugermeester René Verhulst. Middels een van afstand bestuurbare kraan tilde hij de ‘regenjas’ van de schaapskooi.

Daamee werd het project rondom het pleintje aan de Bruinehorst afgesloten. Een traject dat enige jaren in beslag nam. De feestelijke overdracht werd door velen gevolgd.

Weitje van Dek

Wat eens begon als een wens voor het opknappen van het monument in Ederveen, is uitgemond in het geheel aanpassen van de omgeving van het monument. De Belangenvereniging Ederveen-De Klomp, Oranjecomite en muziekvereniging Irene verzorgen jaarlijks de dodenherdenking in Ederveen. De tocht vanuit Ederveen en de herdenking op 4 mei wordt door alle inwoners van Ederveen als waardevol gezien en zeer druk bezocht.

Lokale ondernemers

Echter was het monument slechts een eenvoudige steen, en verdiende meer. Met behulp van lokale ondernemers is een plan gemaakt, sponsoren gezocht, en fondsen benaderd (Ede Doet, TV Gelderland, Gemeente Ede, Levend Landschap). Iedere bijdrage gaf nieuw inzicht om de gehele omgeving op te knappen. Ondanks dat een en ander wat trager verliep door de corona, is een mooie entree van Ederveen ontstaan. 

Dan heb je ook wat

Het pleintje van het herinneringsmonument komt nu goed tot zijn recht en heeft de naam van een verzetsheld Gerard Lambert gekregen. Wat tijdens het proces vooral opviel was de enorme bijdrage van vele vrijwilligers en lokale ondernemers.    Deze werden door Jacob Bouw (Belangenvereniging Ederveen/De Klomp) nogeens aangehaald in zijn woord tot de aanwezigen. “Heel Ederveen is betrokken geweest bij het project. Vandaag kunnen we dit dan eindelijk afronden.”René Verhulst beklemtoonde ook dat ene project als het Weidje van Dek alleen kan worden gerealiseerd door de inzet van vele vrijwilligers en betrokken lokale ondernemers. “Het was vijf jaar geduld hebben, maar dan heb je ook wat!”. 

Lees hier de online krant van deze week.