Er komt geen nieuwe Wegwies meer

LUNTEREN – Wegwies in Lunteren, in de dorpsmond kortweg Wegwies, stopt ermee. Het blad voor de toerist en de eigen dorpsgenoten houdt het na zeven jaargangen voor gezien. Met name economische factoren liggen aan die beslissing ten grondslag.

“Gelet op de huidige ontwikkelingen in de wereld om ons heen geeft het de redactie geen goed gevoel opnieuw advertenties te gaan werven”, aldus de vier oprichters Gert van Koesveld, Sofia Feenstra, Johan en Renée de Lange. “Bedenk ook dat de drukkosten fors zullen stijgen en daarmee de advertentieprijzen. Uiteindelijk was het niet ons brood, maar een uit de hand gelopen hobby.”

Uitgangspunt van de stichting Wegwies in Lunteren was om samen met de adverteerders en met behulp van een klein aantal vaste medewerkers elk voorjaar een blad te maken dat royaal aandacht schonk aan natuur, cultuur en recreatie in Lunteren en het buitengebied, én aan de mensen die zich daarvoor inzetten. Een soort lokaal ‘kompas’ om te kijken hoe je hier je vrije tijd het best en het leukst kunt besteden. Daarmee veroverde het tijdschrift de harten van de eigen inwoners, maar ook bezoekers van het dorp wisten de uitgaven zeer te waarderen. 

Wegwies zelf zag het blad als  ‘een kroniek van Lunteren’. Als een onderwerp ook maar enigszins interessant was voor het dorp, haalde het de kolommen van het magazine. 

In de zeven jaar van zijn bestaan hebben de lezers circa 275 redactionele pagina’s voorgeschoteld gekregen. Zou Lunteren een saai dorp zijn geweest waar bijna nooit wat gebeurde, dan was dat aantal nooit gehaald. Je boft maar met zo’n dorp, hebben redactie en medewerkers aan het blad regelmatig tegen elkaar gezegd. In de afgelopen zeven jaar zijn 96.000 tijdschriften van Wegwies van de pers van drukkerij AMV gerold.

De populariteit van het tijdschrift was mede te danken aan de adverteerders, van wie de meesten vanaf nummer 1 hebben meegedaan. “Zonder hen zou het blad nooit van de grond zijn gekomen. De gunfactor om het eigen dorp te promoten was groot. En, niet onbelangrijk, de prijs van de advertenties was laag omdat winst voor ons geen doel was”, aldus Renée, die als enige van de vier initiatiefnemers doorgaat. 

Digitaal wel te verstaan. “Johan, Gert en Sofia stoppen, ik ga door met de website www.lunteren.nl en de Uitagenda zoals die ook wekelijks in de Lunterse Krant staat. De medewerkers aan de papieren Wegwies, schrijvers en fotografen, houden er evenmin mee op. Hun bijdragen zijn voortaan te vinden op de website.”

Lees hier de online krant van deze week.