In aanloop naar de Gelderse Molendag: Molenaar Eep Top verrast met een ‘Piet’

LUNTEREN – Molenaar Eep Top van De Hoop kreeg zaterdag 28 oktober wel een heel bijzonder cadeau overhandigd. Uit handen van Dinie van Leuveren kreeg hij een echte tekening van haar man Piet van Leuveren, een echte ‘Piet’dus! 

De anders zo spraakzame Eep was er beduusd van en kwam niet verder dan: “Hartstikke mooi en ontzettend bedankt. Ik ben er erg blij mee.” Het duurde dan ook even voordat Eep zijn spraakwater weer had gevonden. De tekening heeft een mooi plaatsje gekregen in molen De Hoop. Piet van Leuveren liet tot zijn overlijden in 2020 Lunteren in tekeningen herleven. Velen denken nog met weemoed terug aan de rubriek, met de groeten van Piet …, die een aantal jaren in de Lunterse Krant stond. 

150 molens in Gelderland 

Zaterdag 4 november is het weer de Gelderse molendag. Daarom zetten zoveel mogelijk Gelderse molens hun deuren open om bezoek te ontvangen. In de regio zijn dat: de Doesburger molen, molen De Hoop en de Walderveense molen. Ook worden er op diverse molens activiteiten georganiseerd.De molenaars en vrijwilligers ontvangen u, jong en oud, met open armen op deze feestelijke dag. Bezoekers krijgen een rondleiding met enthousiaste uitleg over de molen en de historie. Wat heeft er nu eigenlijk voor gezorgd dat de molen is uitgegroeid tot ons nationale symbool? 

100 km/uur

Op deze molendag valt voor jong en oud van alles te beleven en te zien. Bij een harde wind kunnen de wieken draaien met een snelheid van meer dan 100 km per uur. En het draaien van de houten raderen die puur op kracht van de wind of het water worden aangedreven is al een belevenis op zich. Het is daarnaast mooi om te zien dat een molen geen batterijen of stekker heeft en al eeuwenlang op dezelfde duurzame manier functioneert. Hoe ingenieus dat in elkaar steekt legt de molenaar u graag uit. 

Meer weten of interesse om vrijwilliger of molenaar te worden? Kijk voor meer informatie gildevanmolenaars.nl.

Lees hier de online krant van deze week.