De man en zijn hobby: ‘Zo druk dat het aardig op werken begint te lijken’

LUNTEREN – Naast De Peperbus tegenover woonwijk De Molenpol bevindt zich de paling- en zalmrokerij van Wim Blokland. Wat begon als hobby is inmiddels uitgegroeid tot een kleine onderneming.

Toch vindt de altijd bedreven Wim Blokland dit niet erg. “Op een gegeven moment zit je zonder bedrijf en dan is de hele dag op de bank zitten ook geen optie,” vertelt de 62-jarige Wim die voorheen een bedrijf had in de verwerking van houtvezels. 

De in Waddinxveen geboren Lunteraan begon op 22-jarige leeftijd als krullenjongen. “Toentertijd ging ik naar bouwbedrijven toe die krullen opvingen in een houtmothok. Dan was het gewoon zakken vol scheppen en aan veebedrijven verkopen. Zo is toen mijn bedrijf ontstaan,” vertelt Wim over zijn voormalige onderneming die hij later heeft verkocht. 

Begin

Het geld van de overname investeerde hij in vastgoed, wat tot op heden zijn hoofdinkomen is. “Alle klusjes die in en rondom de huurpanden gedaan moeten worden probeer ik zoveel mogelijk zelf te doen,” vertelt Wim. Naast die klusjes begon hij in 2020 hobbymatig paling en zalm te roken. Eerst voor zichzelf maar later ook voor familie en vrienden. “Op een gegeven moment wordt dit te groot en heb ik besloten om mij te laten inschrijven bij de KvK.”

Maar Wim is niet iemand van half werk, dus besloot hij het professioneel aan te pakken. “Toen heb ik door een reclamebureau uit Barneveld een logo laten ontwerpen en een site laten maken.” Hieruit is ook de naam ‘De Molenpol’ ontstaan dat afgeleid is van de woonwijk tegenover Wim zijn huis. Samen met zijn echtgenote Herma staat Wim ook op zomer- en kerstmarkten, waarbij hij de paling ter plekke rookt en zijn vrouw de verkoop doet.

Smaak

De paling die Wim verkoopt komt niet uit het IJsselmeer maar haalt hij bij een palingkweker. “Die paling is voor mij makkelijker rookbaar, want die hebben gelijkere maten. Kweekpaling wordt ook in een gecontroleerde omgeving met schoon water grootgebracht, terwijl zo’n wilde paling vol met zink of lood kan zitten,” legt Wim uit over zijn keuze voor kweekpaling. De zalm die Wim gebruikt komt ook van de kweek. 

Naast de herkomst van paling en zalm is het bereidingsproces ook bepalend voor de smaak. “Met zalm strooi je ze eerst in met zout en kruiden en doe je er wat wijn bij en nog een paar dingen. Dan laat je ze een half uur liggen en spoel je ze schoon. Vervolgens wacht je een nachtje en dan doe je ze in de rookoven. Eerst stook je ze droog en dan laat je de rook erbij. Net zolang tot dat ze goed zijn.  Ik heb wel een tempratuurmeter als hulpmiddel maar het is ook vooral een beetje fingerspitzengefühl,” legt Wim uit over het proces.

Kerstgeschenken

Sinds dit jaar verkoopt Wim ook gerookte paling en zalm geheel in stijl verpakt als kerstgeschenk. De laatste weken ziet Wim de vraag dan ook flink toenemen. Zelfs zo erg dat hij tot aan de kerst vol zit. “Ik heb een paar weken geleden geflyerd op industrieterreinen in Lunteren en Ede. Daar is behoorlijk wat uitgekomen,” vertelt Wim die aan sommige bedrijven wel meer dan 100 pond zalm heeft verkocht. Over de toekomst van zijn paling- en zalmrokerij is hij dan ook nog niet helemaal uit.

“Moet het nou je hobby blijven of je werk worden? Als je er verder in wilt gaan dan moet je meer omzet krijgen, zodat je ook van die automatische machines kan kopen. Maar daar moet ik nog weleens heel goed over nadenken, want eigenlijk vind ik het wel goed zo,” sluit Wim af.

Benieuwd naar Wim zijn assortiment? Kijk dan op www.demolenpol.nl

Lees hier de online krant van deze week.