Lunteraan Nicky Baks start bedrijf in lekdetectie

LUNTEREN – De in Woudrichem geboren Nicky Baks kwam 5 jaar geleden voor de liefde naar Lunteren, waar hij nu gelukkig is met zijn vrouw Lisa en twee jonge dochters. 

Hij begon zijn carrière bijna 18 jaar geleden als loodgieter waar hij al vaak met lekkages in aanmerking kwam. Het opsporen van lekkages wekte zijn interesse waardoor hij besloot zich hierin te specialiseren. Hij leerde het vak eerst bij een ander en nu zes jaar later is hij voor zichzelf begonnen onder de naam Baks Lekdetectie.

Meetinstrumenten

Alhoewel de waterschade vaak wel zichtbaar is, is de oorzaak meestal lastig te zien. “Ik heb weleens water in de meterkast gezien terwijl de lekkage vier meter verderop in de badkamer was ontstaan,” legt Nicky uit. 

“Soms kan het op de raarste plekken lekken, daarom is die vochtmeting ook zo belangrijk. Hiermee meten we door tegels, stucwerk en behang heen. Waardoor er een gebied naar voren komt waar het meeste vocht zit en ook dus vaak de lekkage. Dan gaan we de waterleidingen afpersen: de kit controleren en de aan- en afvoeren doorkijken met camera’s.” 

Nicky maakt dan ook gebruik van zeer geavanceerde meetinstrumenten zoals: endoscopie, thermografie, rioolcamera, UV-lamp, traceergas, rioolcamera en nog veel meer. “Aan de hand van dit onderzoek stellen we een rapport op, waarin we een advies uitbrengen,” vertelt Nicky over het proces. “Ik ga het zelf niet herstellen,” vervolgt Nicky die hiermee zijn onafhankelijkheid waarborgt.

Verzekeringen

Bijna al deze schades zijn verzekeringswerk mits het onder de polis valt. “Lekkage aan aan- en afvoeren is bijna altijd verzekeringswerk tenzij het onderhoud betreft. Als je kitnaden in de douche of de voegen tussen je tegels lek zijn, dan wordt het vaak niet vergoed,” legt Nicky uit. 

Het onderzoek kan in bijna alle gevallen wel bij verzekeraar worden gedeclareerd. “Mocht de lekkages blijven bestaan dan kom ik kosteloos terug, maar het gebeurt bijna nooit dat je het niet vindt,” sluit Nicky af.

Toekomst

Vooralsnog richt Nicky, die landelijk werkt, zich enkel op lekkages zoals: gasleidingen, waterleiding, cv-leidingen en bouwkundige lekkages. Maar mocht zijn bedrijf groeien dan wil hij zich breder oriënteren. 

Wil jij meer informatie? Kijk dan op www.bakslekdetectie.nl of mail met info@bakslekdetectie.nl

Lees hier de online krant van deze week.