Tijdlijn AmbiJance toont schilders historie Lunteren: Van Dorpsstraat 88 naar Dorpsstraat 88

Henk de Rooy

LUNTEREN – Met een ‘Al 99 jaar vertrouwd in Lunteren’ wordt de historische tijdlijn in de verfwinkel van AmbiJance gepresenteerd. Het is een fotocollage van bijna een eeuw schilders- en verfwinkel Blankenspoor. Het is een mooi eerbetoon aan dit stukje Lunters historie.

Waar vroeger kinderen de eendjes voerden, staat nu de woonbelevingswinkel van Jan Willem Jansen, AmbiJance. De laatste werkzaamheden met betrekking tot de inrichting naderen hun voltooiing.

De verfwinkel van AmbiJanse heeft met de presentatie van een historische tijdlijnwand een periode van inrichten afgesloten. Zij het dat er nog een laatste hand wordt gelegd aan de inrichting van de etalages.

Dorpsstraat 88

Begin vorige week werd Wim Blankenspoor door Jan Willem Jansen uitgenodigd om het resultaat te komen bekijken. De geboren en getogen Lunteraan was onder de indruk van het resultaat en wist enkele leuke anekdotes op te dissen. 

“Op deze plek (AmbiJance) was vroeger een eendjesvijver. Het grappige is dat mijn grootmoeder hiertegenover, waar nu het Nieuwe Erf is, een sigarenwinkel had en dat mijn grootvader hier aan de achterkant is begonnen met een schildersbedrijf, Dorpsstraat 88. Met de komst van het Nieuwe Erf heeft deze locatie (voorheen Hema) het nummer Dorpsstraat 88 gekregen. Dit maakt de cirkel mooi rond.”

De historische tijdlijn op de achterwand van de verfwinkel verbeeldt het verhaal van schildersbedrijf Blankenspoor in een aantal foto’s die door Wim Blankenspoor beschikbaar zijn gesteld. De schilders nestor van Lunteren was zeer in zijn nopjes met de uitnodiging om het resultaat te bewonderen.Dit bewonderen doen de klanten van de AmbiJance verfwinkel ook. Terwijl zij even moeten wachten voor bijvoorbeeld het mengen van de verf is het bekijken van de historische tijdlijnwand een aangename verpozing. Niet zelden weten ook zijn de medewerksters bij AmbiJance te verrassen met leuke details.

Origineel emaillen reclamebord

Met de komst van Wim Blankenspoor bleef het niet bij kijken alleen. Hij had ook een bijzonder cadeau meegenomen, een origineel emaillen reclamebord van Flexa Verf. Dit bord had nog aan de gevel gehangen van de winkel van vader Blankenspoor aan de Molenparkweg. 

Dit zal rond 1955 zijn geweest. Het bord is in 1970 meeverhuisd naar de Dorpsstraat 68 waar schildersbedrijf Blankenspoor een begrip werd als verf- en behangwinkel Deco Home Blankenspoor.

Boven het Flexa-bord hangt een originele schilders ladder van Schildersbedrijf Blankenspoor. Deze hangt boven de kassa van de verfwinkel van AmbiJance. Zo blijven in het nieuwe pand aan de Dorpstraat 88 de schilders- en verfwinkel historie uit Lunteren zichtbaar vertegenwoordigd.

Lees hier de online krant van deze week.