Boswachter heeft schoon genoeg van loslopende honden in bossen en velden

LUNTEREN –  Het is druk in de kraamkamer van de natuur. Overal in het Buurtbos zijn jonge vogels, jonge reeēn en ander jong wild te ontdekken. Wandelaars hebben soms het geluk om dat jonge leven te ontwaren. Hoe triest is het dan dat er weer een geval is van een ree dat door loslopende honden is aangevallen.

De jachtopzichter, Gert van Harn, heeft kort in de 2e week van juni weer een ree uit zijn lijden moeten verlossen. Dit keer betrof het een zogende reegeit, die van achteren verscheurd is door drie(!) loslopende honden. “Toen ik bij het dier kwam leefde het nog” vertelt van Harn ontdaan, “en de twee jonge reetjes zijn zonder moeder ten dode opgeschreven”

Dit scenario doet zich steeds vaker voor, hoeveel borden er ook geplaatst zijn en hoeveel waarschuwingen je ook afgeeft. Er is een groep mensen die zich nergens iets van aantrekt.

Ze hebben, zogenaamd, geen borden gezien of zijn van mening dat ze zich in een losloopgebied bevinden. Echter artikel 3.24 van de Wet Natuurbescherming is daarin heel duidelijk: “Het is eenieder verboden zich in een veld te bevinden met een dier dat hem toebehoort of onder zijn toezicht staat en dat in het veld dieren opspoort, doodt, verwondt, vangt of bemachtigt”. 

Niet de hond, maar de eigenaar is fout!

“Bezoekers van het bos, wij vinden het fijn dat u de natuur ingaat en hopelijk geniet u ervan.Respecteer de natuur en de dieren dan en houdt u aan de regels van de grondeigenaren waar u te gast bent. Honden aan de lijn, dat spaart levens van dieren!”

Lees hier de online krant van deze week.