Vernieuwde binnentuin van verpleeghuis De Honskamp officieel geopend

LUNTEREN – Na een toespraak van locatiemanager Ard Kleijer werd de vernieuwde binnentuin feestelijk geopend door twee bewoners. Met de opening van de binnentuin gaat een lang gekoesterde droom van bewoners, werknemers en vrijwilligers in vervulling.

Rondom de opening zijn er allemaal feestelijke dingen georganiseerd om er een prachtige middag van te maken. Bewoners en belangstellende genieten zichtbaar van de nieuwe binnentuin en de activiteiten. Zo staat er een ijskraam en kan er in de boerenhoek genoten worden van versgebakken poffertjes. Op de achtergrond hoor je een accordeonspeler en in het midden staat de ‘Belle dame’ die de kinderen en bewoners vermaakt met bellenblaas. Al met al kan er, mede door het heerlijke weer, teruggekeken worden op een geslaagde middag.

Het begin

“Het idee ontstond toen er door corona bepaalde activiteiten niet door konden gaan. Vanuit daar is een spaarpotje ontstaan,” vertelt verzorgster Moniek; die door haar inzet bij vele bekend staat als Moniek van de tuin. “Wij wilden hier graag een andere invulling aan geven en zo is het idee van de vernieuwde binnentuin ontstaan.” 

Het idee kreeg pas echt vorm toen er een werkgroep werd opgericht. Vanuit iedere afdeling was er iemand betrokken bij deze groep, zodat iedere groep in hun behoefte werd voorzien. Dit heeft er mede voor gezorgd dat er hekken zijn geplaatst voor dementerende bewoners, die voorheen overgeleverd waren aan hun balkon. “Ook zijn de paden rolstoelvriendelijk gemaakt,” legt Moniek uit; die in haar tien jaar dat ze werkzaam is veel heeft zien veranderen. “Toen ik hier net kwam had ‘De Honskamp’ een hele andere samenstelling.” 

“Sinds we de officiële status van verpleeghuis hebben, zijn er ook bewoners gekomen die meer zorgbehoevend zijn. Vroeger was je voornamelijk aan het helpen met steunkousen en tegenwoordig help je de bewoners met veel meer taken.” Mede om die reden was de binnentuin voorheen niet rolstoelvriendelijk.

Vrijwilligers

Moniek is dankbaar voor de hulp van de vele vrijwilligers en bewoners, want zonder hun was de binnentuin nooit tot stand gekomen. “Dat vind ik echt mooi aan Lunteren. Dat als er iets moet gebeuren dan staan mensen er ook. Zo hebben mensen met een groene achtergrond zoals Gerbert Maassen van Hovenierscentrum De Briellaerd en Henk Hol van Meratus Hoveniers geholpen met de aanleg en Loohorst Landscaping met het ontwerp. En zijn er, na een oproep, veel spullen gedoneerd,” sluit Moniek trots af over de cohesie die in het dorp heerst.

Oproep tuinvrijwilliger:

Wij zoeken vrijwilligers die het leuk vinden om onze nieuwe binnentuin bij te houden. Alles groeit en bloeit en zo ook het onkruid. Wij zoeken iemand met groene vingers die het onkruid wiedt, planten water geeft en de (wandel)paden netjes blijft houden. Welke dagen of tijden mag naar eigen voorkeur ingevuld worden.  

Oproep gezelschap dame/heer om naar buiten te gaan:

Wij zoeken vrijwilligers die het leuk vinden om met een bewoner van de Honskamp naar buiten te gaan. De binnentuin is een mooie plek om gezellig een kopje koffie te drinken. Helaas kan niet iedere bewoner dit zelfstandig. Het zou fijn zijn als een vrijwilliger hierin kan ondersteunen.  Welke dagen of tijden kan afgestemd worden met de afdeling en naar eigen voorkeur ingevuld worden. 

Voor meer informatie of aanmelding mail naar vrijwilligers@opella.nl

Lees hier de online krant van deze week.