Wederom een bijzondere tentoonstelling in Museum Lunteren Marten Toonder: Een heer van stand

Henk de Rooy

LUNTEREN – Zaterdagmiddag 28 mei arriveerde, in een originele T-Ford, een heer van stand in Lunteren. Oliver B. Bommel, in de persoon van burgermeester René Verhulst, opende de tentoonstelling van zijn schepper: Marten Toonder.
Met de tentoonstelling: Marten Toonder: Een heer van stand is het Museum Lunteren erin geslaagd wederom van zich te laten spreken in het nationale museumland.
Het team van Museum Lunteren stapte over de vele hobbels heen en toont met trots een tentoonstelling van nationale allure.
Toonder Compagnie
Om een tentoonstelling als die van Marten Toonder in huis te halen, is het museum aan regels gebonden. Toen Museum Lunteren aanklopte bij de rechthebbenden, Toonder Compagnie, was men gelijk enthousiast. In haar bedrijfsvoering laat Toonder Compagnie zich leiden door Toonders wens om zijn werk levend te houden en om hoge kwaliteitseisen te hanteren bij de publicatie en het gebruik ervan.
Het zijn de hoge kwaliteitseisen die de tentoonstelling in Museum Lunteren zo uniek maakt. De bezoeker maakt contact met een Marten Toonder die nog niet eerder in deze vorm is uitgebeeld.

Literatuur in een beeldverhaal
En dat is de gekozen invalshoek: Literatuur. Want het is wat het is, Marten Toonder schreef literatuur. De eerste verhaallijnen bestonden uit drie blokjes met een tekening en daaronder een verhaal. Geen strip maar literatuur in een beeldverhaal!

In de tentoonstelling wordt ingegaan op de vileine schrijfstijl van Marten Toonder. Er komen thema’s in voor die ook nu, anno 2022, actueel zijn. Bijvoorbeeld in het verhaal ‘De Ziender van Bommelstein’ heeft Marten het over luchtjes (luchtverontreiniging), het milieu en de verkwisting.
Dankzij de medewerking van onder meer ‘Vrienden van Heer Bommel en Tom Poes’ is er in Museum Lunteren uniek materiaal te zien dat zelden of nooit te zien is geweest.
Het leven van Marten Toonder wordt in een vijftal fasen belicht. Als een heer van stand wordt hij in Lunteren uit de vergetelheid ontrukt in een tentoonstelling die Marten Toonder als een veelzijdig kunstenaar belicht.
Ontdek ook dat hij als taalvernieuwer de Nederlandse taal met veel woorden (kommer en kwel) en begrippen (minkukel) verrijkte.

Lezingen over Marten Toonder
Bij Museum Lunteren is men verheugd en terecht trots deze bijzondere expositie te kunnen tonen met uniek materiaal waarbij de bijzondere wereld van deze markante Marten Toonder te belichten in een tentoonstelling die een heer van stand betaamt.
Deze overzichtstentoonstelling over het leven van Marten Toonder komt naar Museum Lunteren, dankzij de nauwe samenwerking met de Marten Toonder Company, Museum de Bommelzolder, Literatuurmuseum, St. Jan Kruis museum, Klaas Driebergen en Paul Verhaak,

Expositie Marten Toonder ‘Een Heer van Stand’ is te bezoeken vanaf
31 mei tot en met 29 oktober 2022.
Tijdens deze expositie worden er in de maanden juni, september en oktober lezingen en enkele workshops gehouden. Een doe-tafel is ingericht met uitdagende activiteiten.
Ook draait in de videohoek een geroemd interview met Van Dis en Marten Toonder.

Meer informatie vindt u op
www.museumlunteren.nl

Lees hier de online krant van deze week.