Onverhuld: Cybercrime

De inbreker die door uw tuin sluipt, binnen een minuut het cilinderslot eruit trekt en de tapijten oprolt en meeneemt, bestaat steeds minder. Hij was er wel, want het overkwam de buren van mijn ouders, terwijl ik die avond alleen thuis was.

Tegenwoordig komt zo’n inbreker binnen terwijl u op de bank zit. U ziet hem of haar gewoon. Meestal krijgt u een geweldig aanbod en u gaat er nog op in ook. De dader zit zelfs op schoot: de pc of de iPad.

Vaak wordt gedacht dat cybercrime iets van heel ver weg is. Zo klinkt het ook, maar het is zo dichtbij als het maar kan. Zeker in deze tijd waar we de inkopen voor de feestdagen gaan doen. En net als ik zult u wel eens op het internet winkelen voor schoenen en merkkleding, waar u allerlei aanbiedingen ziet tegen onwaarschijnlijk lage prijzen. Let op!

De webwinkel ziet er fantastisch uit, heeft ronkende reviews en de volgende dag wordt het gratis bezorgd en via iDeal of uw creditcard, dat bent u gewend, kunt u afrekenen. Wist u dat buitenlandse betaaldienstverleners, buiten het zicht van de politie, dat gewoon kunnen regelen. Het geld bent u kwijt en die schoenen of dat mooie poloshirt komen nooit. Goedkoop is duurkoop in dit geval

Nu wil ik de ‘gewone’ webshops niet tekort doen, want die zijn er ook legio. Kijk daar goed naar, de bekende zaken waar u ervaring mee heeft of dat weet van anderen. Check dat en achteraf kunnen betalen zegt ook heel veel. Voorzichtig met de begeerte achter het toetsenbord!

Er is nog een heel veilige manier van inkopen doen. Pak een tas, neem de paraplu mee en ga naar de stenen winkel. Ja, het is even wat meer moeite, zie het als beweging. Misschien zijn er ook wel aanbiedingen, je weet wat je koopt, het gaat in een doos mee. Met de bon heb je garantie of je kunt het ruilen. Het is veiliger en bijkomend voordeel is dat je met iemand anders kunt gaan en weer eens een ander mens spreekt.

Lees hier de online krant van deze week.