Nieuw pand voor LooHorst Landscaping in Ederveen

EDERVEEN – In een land dat steeds voller wordt, is creatief omgaan met de groene ruimte van levensbelang. Een bedrijf dat zich hiervoor inzet is LooHorst Landscaping.

Met zo’n zestig werknemers en twee panden waarvan één in Ederveen en het andere Ermelo, is het in 2004 opgerichte LooHorst Landscaping uitgegroeid tot een toonaangevend hoveniersbedrijf. “Voor 2004 bestond het bedrijf al wel in Ermelo, maar toen was het onderdeel van een tuincentrum waar een aantal hoveniers werkten. En in 2006 ben ik daar zelf bijgekomen,” vertelt directeur Reinald van Ommeren.  “In Ede zijn we toen gestart met het combineren van gewone vakmensen met een groep medewerkers vanuit de sociale werkvoorziening, om daar als privaat bedrijf mee aan het werk te gaan. Nog steeds werkt een deel van die groep bij ons, maar dan wel volledig in ons bedrijf opgenomen,” vervolgt hij.

Ruimtelijke ordening

“Wij doen wel particuliere tuinen, maar in verhouding werken wij het meeste aan wat wij noemen gebouw gebonden groen voor ontwikkelaars en bouwers. Dat heeft vooral te maken met grotere gebouwen, woonpanden, zorggebouwen en bedrijfsgebouwen. Naast het aanlegwerk onderhouden we dat met onze terreinzorg en service. In het openbare groen doen we eigenlijk alleen het specialistische werk zoals boomverzorging, hoogwaardige aanleg en specifiek machinewerk,” legt Reinald uit over de bedrijfswerkzaamheden. “We zijn dus vooral specialist op het gebied van gebouw gebonden groen. Dat zie je dan ook terug in hele specifieke dingen zoals onze daktuinen en groene gevels,” vertelt hij. 

“Een mooi voorbeeld hiervan is een daktuin die wij recent voor een bouwbedrijf uit Ede hebben gemaakt. Dat bouwbedrijf wil een woongebouw maken met parkeerruimte onder de grond. Wij bedenken dan samen met een ontwerper, met wie wij veel samenwerken, hoe die tuin eruit moet zien. En zorgen er zo voor dat het geheel past in de ruimtelijke ordening van de omgeving en voor de bewoners,” vervolgt hij.

Proces

“Vervolgens gaan we onze praktische kennis inbrengen en daar komen tegenwoordig allerlei nieuwe facetten bij kijken zoals natuurinclusiviteit, waterretentie en infiltratie. Je moet het water op de daken opvangen en vervolgens gebruiken voor de irrigatie van de daktuin. Tegelijk ga je een opbouw maken die past bij het gebouw qua gewicht en laagdikte. Ook ga je daarbij veel techniek inbrengen zoals de juiste verhardingen op een lichtgewicht opbouw, meubilair en bijvoorbeeld ook verlichting. Uiteindelijk breng je een heel specifiek substraat aan op het dak waar de beplanting in komt. Dat vraagt om hele betrokken vakmensen,” legt Reinald uit over het proces.

In de ruim zeventien jaar dat Reinald werkzaam is bij het bedrijf heeft hij veel zien veranderen. “Wat je ziet is dat het belang van groen veel groter is geworden. De bewoners en gebruikers zijn het groen heel belangrijk gaan vinden. Waar vroeger bij een bouwproject aan het einde pas werd gekeken of er nog iets van groen moest komen, worden wij tegenwoordig al aan het begin betrokken door ontwikkelaars. Je ziet dan ook bij de verkoop van huizen en panden dat het plaatje wat verkocht wordt voornamelijk op ‘wonen en werken in groen’ is gericht,” vertelt Reinald over de veranderingen.

Nieuw pand

Uiteraard is het nieuwe pand van LooHorst dan ook gebouwd met de laatste stand van de techniek, waarbij direct de groene gevels opvallen. “Dat is eigenlijk tweeledig. Het is enerzijds helemaal van deze tijd en anderzijds hebben we het geheel circulair en energieneutraal gebouwd. Dat wil zeggen dat zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van herbruikbare dingen. Het pand is dan ook helemaal uitneembaar, je kunt het dus als het ware uit elkaar schroeven en ergens anders weer neerzetten. Ook zijn er heel veel gebruikte materialen uit andere panden toegepast. Zo komen de puien uit een pand in Geldermalsen en het meubilair uit het voormalige stadshuis van Hoofddorp. Maar ook van de oude stallen die hier stonden is alle puin herbruikt in de ondergrond.” 

Op de vraag of deze manier van bouwen goedkoper is, vertelt Reinald: “Voor ons was het vooral belangrijk dat het onder aan de streep zo ongeveer net zoveel kostte als nieuw. Dat is ons gelukt!” Benieuwd naar het pand en het verhaal van Reinald? Of toe aan jou volgende stap in het werken in het groen? Kom dan op de algemene open dag op 3 juni tussen 10.00 en 17.00 langs bij Bruinhorst 36 in Ederveen.

Lees hier de online krant van deze week.