Onverhuld: Present

Present in praktijk. “We geloven dat mensen bereid zijn om zich in te zetten voor een ander. Maar niet iedereen die wil komt in actie. Want lang niet iedereen die wel iets wil doen heeft ook regelmatig tijd. Lang niet iedereen weet of ze wel iets te bieden hebben … of wie in hun directe omgeving hulp nodig heeft. Soms mist een schakel. Present vervult graag die brugfunctie tussen helper en hulpbehoevende. Wij brengen mensen bij elkaar. Door het organiseren van ontmoetingen wordt de Present beweging van omzien naar elkaar in Ede versterkt.”

Bovenstaande quote heb ik z’n geheel van de website stichtingpresent.nl gehaald. Niet om snel meters te maken in deze column, ik had het gewoon niet beter kunnen verwoorden.

Wat is dan die praktijk? Die zag ik op een bloedhete zaterdag in een achtertuin van een inwoner van Ede. Daar liepen een handvol jonge mensen vrijwillig te sjouwen met schuttingdelen en snoeiafval. Een nieuwe schutting was geplaatst, bomen gesnoeid, onkruid verwijderd en struiken gekort. De bewoner dolblij met het resultaat. Zij zag het einde van de tuin weer, zitten was mogelijk en de scootmobiel kon nu ook beter geparkeerd worden. Voor haar was het lastig om over de drempel te stappen voor deze hulp, zelf kon zij het niet organiseren, en juist dan stapt Present Ede er in. De woorden van de website worden in de praktijk gebracht. En ook dat is columnwaardig. Maar al te vaak worden er veel mooie woorden gebruikt in de communicatie en is de praktijk anders. Hier wordt het in de praktijk gewoonweg waargemaakt en zijn er alleen winnaars. 

En die winnaars stonden uiteindelijk met een raketijsje in de hand tevreden naar het resultaat te kijken. Een welbestede zaterdagochtend.

Lees hier de online krant van deze week.