Bloemlegging bij de Canadese Bevrijdingsbank

LUNTEREN – Dit jaar kon er gelukkig weer een bloemlegging plaatsvinden op de Bevrijdingsbank naast de Grote Kerk ter herinnering aan de bevrijding van Lunteren op 16 april 1945. Dit jaarlijks gebeuren werd twee jaar uitgesteld vanwege Corona.

Bijna alle scholen hebben het project “Lunteren in oorlogstijd en bevrijding” van Museum Lunteren gevolgd, waarbij uitgebreid kennis werd genomen van dit stuk bewogen geschiedenis van ons dorp. Op dit moment een extra beladen verhaal, omdat de leerlingen goed op de hoogte zijn van wat er zich nu afspeelt in de Oekraïne.Tijdens de herdenkingsceremonie in het museum droegen leerlingen zelfgemaakte gedichten en verhalen voor. Ook zongen ze het bevrijdingslied van Theo Borggreve. Het bevrijdingssymbool werd overgedragen door leerlingen van De Sprong aan leerlingen van De Bron. De Bron mag het symbool nu een jaar aan de muur hangen. Vervolgens werden er bloemen gelegd op de Bevrijdingsbank. Deze bank staat er als aandenken aan de Canadese soldaten, die Lunteren 77 jaar geleden hebben bevrijd. Alle leerlingen ontvingen als herinnering het historisch cahier “Lunteren en de Tweede Wereldoorlog”.

De werkstukken die de scholen hebben gemaakt over de Tweede Wereldoorlog worden dit jaar voor het eerst tentoongesteld in de bibliotheek. Op grote panelen is te zien, wat de leerlingen geleerd hebben over de oorlog en de bevrijding. Tijdens de openingstijden van de bibliotheek is de tentoonstelling tot 11 mei te bewonderen. Op de foto: Groep 7a en 7b van De Bron

Lees hier de online krant van deze week.