Winter BBQ voor stoere kerels

Willem de Frel

Waarom zou je stoppen met barbecueën wanneer vorst en sneeuw ons land domineren? De stoere kerel trotseert ook sneeuw en vrieskou. Weet echter wel dat een winterbarbecue iets anders is dan een zomerbarbecue op sneakers en met de zonnebril op. Je moet je wel degelijk hierop voorbereiden om te voorkomen dat je eerste winterbarbecue niet in het water, of beter, niet in de sneeuw valt. 

Kies een geschikte barbecue

Veel goedkope barbecues zijn van dun plaatmateriaal gemaakt en dus lastig om de temperatuur vast te houden. Kies voor een barbecue met dubbele wanden, nog beter, kies voor een keramische Kamado, dan heeft de koude geen invloed op de temperatuur. Vanzelfsprekend heb je in de winter ook een deksel nodig voor de juiste temperatuur. 

Waar zet je de barbecue neer?

Zoek een plekje uit de wind, als het minus 12 graden is moet je heel wat meer energie creëren in de barbecue dan wanneer het plus 25 graden is. Hou er rekening mee dat je dus veel meer tijd nodig hebt om de gewenste temperatuur op te bouwen. Gas is geen aanrader kijk uit voor opgehoopt gas onder de deksel bij het aansteken kan een vuurbal ontstaan waardoor je gezicht er ineens een stuk minder leuk uitziet. Zorg evengoed voor een emmer water op gepaste afstand naast de barbecue en controleer regelmatig of er geen ijslaag op de emmer komt te staan. Flinke schep zout in het water doet wonderen, wel goed roeren. 

Lampen aan

Met een paar tuinfakkels ga je het niet redden, je kunt de gaarheid van je producten niet goed vaststellen. Het licht van een bouwlamp zorgt niet bepaald voor een gezellige sfeer. Er zijn helmen te koop en een lamp erop, maar dat is wel heel rigoureus en deze helmen zijn niet goedkoop. Meer praktisch is een lampje met een band die je om je hoofd kunt doen, dit zal je vrouw niet opwinden maar het is wel efficiënt. 

En stoken maar

Omdat je barbecue flink harder moet werken om op temperatuur te komen is het verstandig om een extra zak houtskool beschikbaar te hebben. Denk je dat de temperatuur oké is, hou dan je hand ongeveer 10 centimeter boven het vuur als je je hand heel snel moet wegtrekken dan kan het vlees of de vis erop. Beter is om met een klemmetje een digitale thermometer boven het vlees te plaatsen. 

Wat gaan we roosteren?

Kies vlees dat snel gaart zoals vis of kippenpoten, kippenvleugeltjes, sateetjes van varkenshaas. Een paar gamba’s doen het ook prima. Wat groenten erbij is ook heel smakelijk, in het bijzonder groene asperges deze zijn in een paar minuten klaar. Pompoen is ook een prima optie. Denk ook aan champignons en uien, lekker! Of tomaten gevuld met rijst of nasi. 

Tips

Natuurlijk hoeft niet iedereen buiten te staan, de pitmaster heeft de leiding aan het vuur en natuurlijk komen er mannen buiten kijken met een biertje in de hand al was het alleen maar om lekker onnozel te lullen. Kleed je goed aan, aan de voorkant is het wel warm maar je kont kan flink afkoelen, doe thermo-ondergoed aan daar zul je plezier van hebben. Hou de recepten eenvoudig zodat je zelf ook genoeg tijd hebt om een gezellige avond te hebben. Bovendien kan dan je maatje het ook even van je overnemen. 

Zorg voor gereedschap zoals grote BBQ  vorken en spatels, een set voor het opleggen van rauw vlees en vis en een set aan de andere kant van de barbecue om de gare producten eraf te halen en op de borden te leggen. Dit is uiteraard ook voor een zomer barbecue aan de orde. 

Lees hier de online krant van deze week.