Nieuwe eigenaren De Veluwse wijnhoeve

Willem de Frel

OTTERLO – Vorig jaar hebben Gerda (49) en Hein (54) van den Berg De Veluwse Wijnhoeve te Otterlo overgenomen. Op het domein ligt een wijngaard van ruim een halve hectare met ongeveer 1.000 wijnstokken. Er staan drie rode en drie witte wijnrassen.  Aangeplante druivenrassen rood: Salomé, Rondo en Regent. Wit: Seyval blanc, Johanitter en Solaris.

De vorige eigenaren hebben met passie de wijngaard aangelegd en de druiven gevinifieerd tot wijnen. Hiermee hebben zij vele prijzen gewonnen. De planning is dat Gerda en Hein in de komende herfst de druiven oogsten en er met zorg wijnen van gaan maken. 

Veluwse druivenbubbels

Van de oogst van vorig jaar is een sprankelende mousserende wijn gemaakt. Deze wijn is zonder alcohol en draagt als naam ‘Veluwse Druivenbubbels’. Ik was buitengewoon verrast door de kwaliteit van deze mousserende rosé. De proefnotitie: Prachtige rosé kleur, in het bouquet komen tonen los van druiven, dat lijkt logisch maar dat is het niet. De smaak is door de zuurtjes van de druiven heerlijk fris en laat indrukken van frambozen achter. Lekker dorstlessend en omdat deze wijn alcoholvrij is kun je er zonder problemen een aantal glazen van wegslobberen. 

De wijn wordt dit jaar wederom gevinifieerd als mousserende wijn en gebotteld in Duitsland. Alle zes druivensoorten, die in Otterlo worden verbouwd, worden hiervoor ingezet. 

Otterlo ’s appelsap

Vorige herfst is maar liefst een hoeveelheid van 900 kilo aan appels geperst en gebotteld in zogenaamde ‘bag-in-box’ van 3 liter. 

Rustpunt

In de wijngaard is ook een rustpunt waar je als fietser of wandelaar koffie, thee of frisdrank kunt drinken tegen een kleine vergoeding.  

Wijnbouw in Nederland

Zeer waarschijnlijk was er in de Romeinse tijd al wijnbouw in Nederland, rond Maastricht waar löss en mergel uitstekende bodems waren voor kwalitatief hoogstaande wijnen. Maar zelfs in onze omgeving, bij Arnhem, zijn wijngaarden geweest. Er is een document bewaard gebleven waarin staat dat de graaf van Zutphen aan zijn dienaar en lijfarts, Herman van Boetzeel erfelijk een watermolen met aangrenzende terreinen overdroeg. Gelegen in het Schependom Arnhem. In dit document staat: ‘daer wij eyn wijngart op doen setten hebben, westwarts van ons moelen.’ Er kwam een einde aan de wijnbouw in Nederland nadat een periode van jaren van extreme koude aanbrak die we ook wel ‘de kleine ijstijd’ noemen, in de 16e en 17e eeuw. Bewijs is er in overvloed in de vorm van schilderijen in streng winterse sferen, bij voorbeeld van Pieter Breughel, Cornelis Koekoek, Hendrick Avercamp, Wouterus Verschuur en vele andere schilders. Ook de tachtigjarige oorlog was debet aan het decimeren van de wijnbouw in Nederland. De klimaatverandering, met toenemende temperaturen, maakt wijnbouw in Nederland sinds de jaren 70 van de vorige eeuw weer mogelijk. Vooral door vroeg rijpende druivenrassen aan te planten die bovendien veelal resistent zijn tegen schimmelziekten. 

Overnachten 

Op de Veluwse Wijnhoeve staan twee accommodaties die worden verhuurd via Airbnb, het zogenaamde T’ Ouwe Huus en De Schaapskooi. 

De onderkomens zijn kwalitatief goed gebouwd en compleet uitgerust met een goede keuken en luxe badkamer, degelijke meubels en de bedden liggen heerlijk. Koelt het ’s avonds af, steek dan de houtkachel aan, een glas wijn en wat kaassoorten erbij, gewoon genieten!  Slapen gaat vanzelf, de rust is oorverdovend, je hoort niets. 

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe ligt op vijf minuten fietsen afstand. Een werkelijk prachtig gebied om mooie fietstochten te maken. De natuur van de Hoge Veluwe is zeer gevarieerd en overweldigend. U fietst of wandelt door loofbossen, afgewisseld met naald- en gemengde bossen en dan weer uitgestrekte heidevelden. 

Neem dan meteen ruim de tijd om het Kröller Muller museum te bezoeken met de mooiste Vincent van Gogh collectie van de hele wereld en geniet ook van moderne meesters als Seurat, Picasso, Piet Mondriaan en vele andere grote meesters. 

Vrijwilligers

Aan het einde van de zomer moeten de druiven en appels worden geplukt. Help je mee? Meld je aan via de website. develuwsewijnhoeve.nl Lontweg 1, 6731 EN Otterlo

Lees hier de online krant van deze week.