Lagerweij herenkapsalon, aan alles komt een einde

LUNTEREN – Meer dan 140 jaar Lagerweij kappers in Lunteren, dan kun je spreken van een geschiedenis. 

In 1904 kreeg Jan-Pieter Lagerweij een zoon, genaamd Teunis-Hendrik hij trouwde in 1927 met Antonia Coppens, de opa en oma van Alie Lagerweij. Beiden waren actief in de kapsalon en annex sigarenwinkel. 

Piet, de vader van Alie behaalde op 22-jarige leeftijd in 1953 zijn vakdiploma en nam in 1954 de kapsalon van zijn ouders over. Een vertrouwd gezicht want al vanaf zijn 14e jaar stond hij, staand op een krukje, de klanten al te scheren. 

De sigarenwinkel werd verbouwd en de tantes van Alie begonnen daarin de dameskapsalon. In 1961 werd de dameskapsalon overgenomen door hun broer George. Samen met zijn vrouw Marion hebben zij jarenlang, tot 2004, de Lunterse dames van goed gekapte hoofden voorzien. 

Hoe het ooit begon

Omstreeks 1855 kwam er in ons dorp een uitbreiding in noordelijke richting op gang. Nadat er enkele woningen werden gebouwd in deze buurt, De Pollen genaamd, vanaf 1956 percelen grond verpacht werden voor de bouw. 

Hendrik van Ling, overgrootvader van vader Piet pachtte daar een stuk grond en bouwde er in 1860 een nieuw huis op. Jan Pieter Lagerweij, de overgrootvader van Alie, is op deze plek een kleermakerij, begrafenisonderneming en een kapsalon gestart. 

Terugblik van Alie

“Het allerleukste aan ons beroep is toch het werken met mensen, dat voelt echt als iets speciaals. Ik hou van dat persoonlijke contact en het werken met mensen. Mensen vertellen mij over hun leven en daardoor leer je ook van elkaar, elke dag weer iets nieuws. De meeste mensen zijn heel vriendelijk. Die mooie gesprekken hebben mijn leven verrijkt.”

“Ik ben blij en trots op onze familiegeschiedenis. Heel bijzonder dat zoveel generaties Lagerweij, ook nichtjes, hebben gekozen voor het kappersvak. Dankbaar ben ik dat ik mijn kappersloopbaan, 51 jaar, in goede gezondheid mag afsluiten. Dank jullie voor al die prachtige en mooie, onvergetelijke jaren.”

Per 1 mei is de salon gesloten.

Lees hier de online krant van deze week.