Burgemeester René Verhulst opent expositie Marten Toonder in Museum Lunteren

Willem de Frel

De aankomst van een heer van stand, burgemeester Verhulst, was geheel in stijl, namelijk hij werd vervoerd in een oldtimer, een A-Ford. Voor de gelegenheid was de burgervader gepast gekleed in de geel en rood gestreepte jas van Olivier B en met sneakers van Floris van Bommel met in de hak ook de geel en rood gestreepte stof. Ook de bijzondere pijp ontbrak niet. Heer Bommel, de hoofdrolspeler in de strip is een beer met menselijke eigenschappen. Vergezeld door zijn ‘jonge vriend’ Tom Poes beleven ze mooie avonturen.

Zijn wij niet allemaal een beetje als Marten Toonder?
Na een introductie van Museum Lunteren voorzitter Arie van Alphen neemt burgemeester René Verhulst het woord, geheel in de spreekstijl van Olivier B. Bommel, waarbij de Markies de Canteclaer aan bod kwam, die hem een parvenu vindt. Rommeldam, de dwerg Kwetal en Pee Pastinakel kwamen ook voorbij. De ‘doorknoper’ kon de burgemeester in zijn dagelijks bestuur ook handig gebruiken. Ook de term ‘Superzaak’ bezigt de burgemeester in de praktijk.
‘Tom Poes verzin eens een list’. Marten Toonder had Tom Poes nodig als tegenkracht van Heer Olivier. De burgemeester besluit met de woorden ‘Zijn wij niet allemaal een beetje als Marten Toonder, Heer Olivier, Kwetal of Pee Pastinakel.

Een grootvader van stand
Kleinzoon Irwin Toonder nam het woord en gaf een mooi beeld van zijn opa. Waarbij hij benadrukte dat zijn grootvader inderdaad ‘Een heer van stand was’. Ook was zijn grootvader een ijverig man, die alle zeven dagen van de week werkte.

Om hem te kunnen spreken moest er eerst een afspraak gemaakt worden, zo maar even binnenwippen zat er niet in. De enige ontspanning die hij zich gunde was de traditionele maaltijd in het restaurant in Roundwood op zaterdagavond.

Openingshandeling
Vervolgens was het tijd om vanuit Zaal Floor de weg over te steken voor de openingshandeling, die werd voltrokken door de burgemeester en Irwin Toonder. Vervolgens kregen de gasten de gelegenheid om de mooie en uitgebreide expositie te bewonderen.

Lees hier de online krant van deze week.