Loodsbrand in Lunteren

Henk de Rooy

LUNTEREN – Maandag 27 maart, aan het begin van de avond, rukte de Lunterse Brandweer uit voor een loods brand aan de Oude Arnhemseweg. Er was een melding binnengekomen van een brand in een loods met trekkers en oude legertrucks. Binnen enkele minuten was de brandweer van Lunteren ter plekke.

Kippetjes

Aangekomen bij de brand werd overwogen de brand op te schalen, omdat de brandhaard en de loods zich op korte afstand van de woning en de hobbyschuur van de buren bevond.

Uit voorzorg werden bewoners en de buren uit de huizen gehaald. Dit gaf bij de buren nog enige consternatie, omdat zij bezorgd waren voor hun kippetjes achter in de tuin.

Bij het overslaan van de brand zouden de troeteldieren van de buren in acute ademnood geraken. Met vereende krachten werden de kippetjes in veiligheid gebracht, evenals hun baasjes.

Iets misgegaan

De brand trok veel bekijks uit de buurt. De bezorgdheid was op de gezichten van omwonenden af te lezen. Men vreesde voor het ergste. In de loods stonden namelijk enkele tractoren en oldtimer legertrucks.

Uit een eerste onderzoek bleek dat er in de loods, bij het schoonmaken van een der truckmotoren, iets mis gegaan te zijn. De eigenaar had nog wel een deken over de eerste vlammen geworpen, maar het vuur laaide weer op. Een forse brand dreigde.

Door het snelle en accurate optreden van de Lunterse spuitgasten kon de brand beperkt worden gehouden tot een binnenbrand en was het gevaar voor overslaan al snel geweken.

Oefening

Gelukkig betrof het deze maandagavond een oefening van het Lunterse brandweercorps. Op enkele verbeterpuntjes na, was het een oefening uit het boekje. Al hadden omstanders wel zo hun eigen mening over het optreden van de spuitgasten. Ach, ook hier gold dat de beste stuurlui nog altijd op de wal staan. Al waren het ditmaal wel trotse stuurlui op hun eigen Lunterse brandweer.

Lees hier de online krant van deze week.