Restaurant GEIJT: Het herontdekken van seizoengebonden producten

Henk de Rooy

OTTERLO – Bij restaurant GEIJT hebben ze inmiddels de wittebroodsweken achter zich gelaten. Half maart openden Nathalie Geijtenbeek (Lunteren) en Erik Munneke (Ede) de deuren van hun samenwerkingsverband: restaurant GEIJT in het centrum van Otterlo.

Waar begrippen als, seizoengebonden, liefde voor het ambacht en de keuze voor lokale producten centraal staan. Hetgeen ook terug te vinden is op de goeddeels vegetarische menukaart. Vlees en vis zijn niet uitgebannen en wordt op verzoek, wel geserveerd.

Voedselbeleving

In veel dingen merkt de gast dat Nathalie en Erik een geheel eigen stijl aan GEIJT hebben gegeven. Het restaurant is ingedeeld met een grote mate van privacy voor de gasten en op de ruime looplijnen bij het bedienen. Overzichtelijk en tegelijkertijd sfeervol.

Ook de taakverdeling is helder: Erik is de kok in de keuken en Nathalie heeft de zorg voor de gasten en de bediening ervan. Wat GEIJT speciaal maakt is dat de keuken een zichtbaar onderdeel deel is van het restaurant gedeelte.

Een bewuste keuze naar blijkt. Erik stelt prijs op een interactie met de gasten. Bijkomend voordeel is dat ook Erik de begroeting van de gasten op zich kan nemen, indien Nathalie daar niet aan toekomt.

Wat als prettig wordt ervaren is de uitleg aan tafel. Nathalie: “Aan tafel geef ik uitleg over de ingrediënten van het menu. Vooral het verhaal achter het product wordt als erg prettig ervaren. Het wordt op prijs gesteld. Hiermee maken wij het meer persoonlijk. Wij willen onze gasten een voedselbeleving meegeven.”

Seizoen gebondenheid

Hierbij komt de passie van Erik bovendrijven: tuinen en eetbare dingen. “Tuinen zijn echt mijn passie. Ik kan daar echt van genieten. Alle planten die je kunt eten hebben mijn interesse en zijn vaak op de menukaart terug te vinden. Ik kook dan ook biologisch, zoveel als mogelijk toch. Daarom is er de bewuste keuze voor lokale producten van boeren en samenwerking met lokale producenten.”

“En”, wil Erik benadrukken: “Seizoen gebondenheid staat bij ons centraal. De kaart wordt dan ook elke twee maanden aangepast met producten die op dat moment verkrijgbaar zijn. Wij gaan met de oogst mee. De ingrediënten en producten komen dan ook uit de omgeving.” De keuze van biologisch vertaalt zich onder meer in de keuze van dranken op de kaart. Want, beredeneren ze bij GEIJT, waarom sinaasappelsap serveren, als er zoveel mooie en smaakvolle vruchtensappen uit de omgeving te halen zijn?

Terugkomend op de passie van Erik. Hij heeft de tegenoverliggende Ericaschool enthousiast weten te maken voor plaatsing van moestuinbakken op het terrein. Op deze wijze wordt de Otterlose jeugd betrokken bij de biologische diversiteit van (moes)tuinen.

Nathalie en Erik, twee uitgesproken persoonlijkheden die met liefde en toewijding voor het vak gasten van GEIJT meenemen in hun beider passie en deze weten om te zetten in een bijzondere culinaire ervaring.  

Zij vertellen het verhaal van de verbinding tussen seizoenen, de omgeving en de lokale gemeenschap. Een verhaal dat zich weet te verwoorden in de menukaart van restaurant GEIJT.

Restaurant GEIJT is geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Lunchen is mogelijk van 12.00 – 15.00 uur en het diner (4-gangen) vanaf 18.00 uur met een inloop tot 19.30 uur.

Lees hier de online krant van deze week.