Jonge horecaondernemer Dirk Buijs opent Restaurant Derk

Henk de Rooy

WEKEROM – Wanneer we het hebben over een metamorfose, dan geldt dit zeer zeker voor het voormalige het Witte Paard, dat veranderede in Restaurant Derk. Licht, ruim, sfeervol zijn geen overdreven benamingen voor het nieuwe restaurant aan de rotonde van de Edeseweg-Lage Valkseweg. De opening van Restaurant Derk is op vrijdag 1 december.

Dirk Buijs (24) is de jonge ondernemer uit Barneveld die vanaf die datum de gastheer is, die zijn gasten welkom heet. Zijn sporen heeft hij verdiend in onder meer Het Edelhert (Elspeet) en De Lunterse Boer. Al op zijn vijftiende stapte Derk bij Het Edelhert binnen voor een carrière in de horeca. Vijf jaren van hardwerken in combinatie met een opleiding leerde hem de kneepjes van het vak. Net toen hij zich verder ontwikkelde en De Lunterse Boer in het vizier kwam, brak de coronaperiode aan. 

“Ik geniet van het harde werken en wordt gek van het stilzitten. Tijdens de coronaperiode heb ik 2.5 jaar in de bouw gewerkt. En, met heel veel plezier.”

Ideaal waarmaken

Terug in de horeca werd Dirk getipt over het toenmalige Witte Paard, dat te koop werd aangeboden. Het enthousiasme was er, maar was het haalbaar en zou het winstgevend kunnen worden. Er ontwikkelde zich een doordacht ondernemersplan met een gedegen financieel plaatje. Er was duidelijk over nagedacht voordat Dirk de knoop doorhakte en zijn ideaal ging waarmaken: Een eigen restaurant.

“Ik heb heel veel steun en meedenken ondervonden vanuit de familie, zij hebben mij enorm geholpen om dit mogelijk te maken.”

Ook tijdens de verbouwing stonden familie en vrienden paraat. Het gehele interieur werd eruit gesloopt en met vereende krachten van familie en vrienden en meedenkende vakmensen kreeg Restaurant Derk meer en meer de uitstraling die de jonge ondernemer voor ogen had.

“Vakmensen als de bouwer en de elektricien kwamen met advies en dachten mee over oplossingen. Daar heb ik veel van gehad en waardeerde hun inbreng.”

Ecologisch verhaal

Het luisteren naar anderen en het meegaan in adviezen is de grote kracht van de horecaondernemer uit Barneveld. “Ik wil het restaurant prachtig neerzetten en mijn passie en enthousiasme overbrengen op de gasten en het personeel. Het vertellen van een eerlijk verhaal over de producten die we gebruiken hoort daarbij. In de keuken gebruiken we zoveel als mogelijk lokale producten. Van om de hoek, bij wijze van spreken. Het ecologische verhaal met betrekking tot het vlees bijvoorbeeld. Dit komt van Ecofields, 100 meter verderop, dat dagelijks geslacht wordt. Wij proberen de ingrediënten van de menukaart uit de directe omgeving te halen. Zoals o.a. de asperges van de Aspergeboerderij in Otterlo.”

Restaurant Derk biedt plaats aan 80 gasten die in alle ruimte kunnen genieten van een avondje uit. Privacy voor de gasten is geen losse kreet. Het aanschuiven aan tafel wordt niet belemmerd door een andere tafel.  De kuipstoelen geven iets huiselijks, en ook de zithoek rondom de openhaard verhoogd de huiselijke sfeer.

Derk geeft aan geen strikte sluitingstijden te hanteren. “Als de gasten het er naar hun zin hebben en gezellig met elkaar in gesprek zijn, wat maakt dat halve uurtje later dan uit?”

Restaurant Derk opent van dinsdag t/m zaterdag om 12.00 uur haar deur en deze gaat op zaterdagavond om 23.00 uur in het slot. Op zondag en maandag is het restaurant gesloten. 

Lees hier de online krant van deze week.