Boomtop van Sequoia Hessenhut moedwillig afgebroken

Willem de Frel

In de meivakantie is de top van de Metasequoia boom die staat in het hart van de Hessenhut op de Goudsberg moedwillig afgebroken. Deze boom van de cipresfamilie zou mee moeten groeien met de huidige en komende Lunterse geslachten tot een monument. Geknakt in zijn jeugd toen deze majestueuze boom een hoogte had bereikt van ongeveer acht meter.

Uitkijkpunt

Op het mooie uitzichtpunt boven op de Goudsberg heeft heel lang een Hessenhut gestaan. Een pleisterplaats langs de weg waarover de Hessenwagens reden. De ontwerper van de Hessenhut, Rob Sweere, heeft zich door de ronde vorm van de grote houten wielen met spaken van de Hessenwagens laten inspireren tot de ronde vorm van de Hessenhut, uitkijktoren en rustpunt. De Metasequoia is in 2015 geplant, precies 100 jaar nadat in 1915 in het Luntersche Buurtbosch ook een herdenkingsboom geplant is met een bank eromheen voor de stichter van het Buurtbosch, notaris van den Ham. 

Landmark

Het was de bedoeling dat deze Metasequoia zou uitgroeien tot een landmark die van verre al te zien zou zijn. We moeten nog maar zien of de boom van deze klap herstelt. 

Dieptriest

Vernieling is triest, vernieling van een boom is nog erger. Voor een levend organisme dien je respect te hebben. De aanblik van zo’n monumentale boom op die prachtige plek bovenaan de Hessenweg kan zoveel vreugde bieden, dat moet je koesteren. 

Het is te hopen dat de daders, als dit allemaal tot hen doordringt, zich schamen. En het is ook te hopen dat deze sequoia, ondanks deze wandaad nog steeds rijzend boven de top van de Hessenhut, de groei hervat.

Lees hier de online krant van deze week.