De man en zijn hobby: radio maken

Sam Mirkarimi

Ralf Cruiming woont bij Careander Wooncentrum de Bongerd Studio’s in Lunteren. Overdag is hij werkzaam bij kinderboerderij Proosdij in de avonden en in het weekend is hij druk met zijn radioshow op het livestreamingsplatform Twitch. Zijn kanaal heet ‘studiolunteren’ en is te vinden op www.twitch.tv waar hij vele verschillende soorten muziek afspeelt, maar zijn favoriet is Happy Hardcore. Op dit moment is er speciaal voor Koningsdag een Hollands thema op Ralfs livestream te horen. 

Ralfs liefde voor muziek begon in 1995 met het dj’en bij de kinderdisco’s van buurcentrum de Schakel.  “Ik ben ooit begonnen met muziek maken op een keyboard. Maar nadat mijn keyboard kapotging ben ik overgegaan op het opnemen van bandjes via een simpele karaoke set.” 

Omroep Ede

Ralf deelt zijn hobby met zijn vriend Berno, samen maakten zij hun eigen radio-uitzendingen die ze dan opnamen op cassettebandjes, waarmee ze zelfs een keer zijn uitgenodigd bij een echte radiostudio. 

Dit was de lokale omroep van Ede, hier kregen de twee vrienden de kans hun eigen opnames te laten horen. Toen de radio-dj zei dat ze hun nieuwe dj hadden gevonden, werd het Ralf toch te spannend. “Dat hoefde van mij niet,” vertelt Ralf over zijn ervaring. Ralf heeft zijn radiovaardigheden geleerd door te kijken naar de live uitzendingen van radioprogramma’s op tv. 

Livestreams

Ralf is tijdens de coronatijd in 2020 gestart met zijn livestreams op twitch. “Iedereen was massaal aan het streamen tijdens corona. Maar de meeste mensen zijn uiteindelijk gestopt en ik ben doorgegaan,” vertelt hij. Naast zijn favoriete genre Happy Hardcore draait Ralf ook Hollandse meezingers, kinderliedjes en housemuziek.

Ralf laat zien dat hij niet alleen muziek afspeelt op zijn livestreams. Hij zet zijn webcam en microfoon aan en verschijnt in beeld. “Ik heb de journalisten van de Lunterse Krant hier, maar we moeten weer verder,” spreekt Ralf zijn kijkers enthousiast toe, terwijl hij het volgende nummer aan zet. 

Lunteren Viert Helemaal Hollands

Het hoogtepunt van Ralfs DJ carrière is naar eigen zeggen: het mogen aankondigen van Frans Duits tijdens ‘Lunteren viert helemaal Hollands’. “Ik heb daar echt van genoten en vond het ook leuk om mijzelf te horen door de grote speakers.” 

Youtube

Ralf maakte naast livestreams ook vlogs voor YouTube. Hij filmt dan via zijn camcorder evenementen die hij bezoekt. Ralfs favoriete plek om te bezoeken en een vlog van te maken is de Efteling. Op dit moment staat Ralfs YouTube kanaal leeg, maar hij heeft plannen om zijn kanaal weer op te starten.

Wil je de livestream van Ralf bekijken ga dan naar: www.twitch.tv/studiolunteren

Lees hier de online krant van deze week.