Expositie Piet en Ineke Pijn: Oog voor natuur, in Museum Lunteren

LUNTEREN – In deze unieke thematentoonstelling biedt Museum Lunteren in samenwerking met Stichting Piet Pijn een selectie van olieverfschilderijen, waarop de interactie tussen mens en natuur centraal staat. De tentoonstelling is te zien in Museum Lunteren van 8 juli tot en met 30 september 2023. 

Piet Pijn werd in 1926 in Den Haag geboren. Opgevoed door zijn grootvader de kunstschilder P. in ´t Hout won hij op jonge leeftijd meerdere prijzen. In 1962 werd hij docent aan Academie Minerva te Groningen. Sinds zijn dood in 2002 wordt hij gezien als de aartsvader van Het Noordelijk Realisme. 

Ineke

Zijn dochter Ineke (1957-2019) begon als privé-leerling van haar vader aan haar opleiding, die ze in 1981 aan Minerva voltooide. Ineke werd door haar talloze portretopdrachten landelijk bekend en deed mee aan meer dan 100 tentoonstellingen.

Beiden verbindt een diepgaande liefde voor de natuur, die ze op een volledig verschillende, heel eigen wijze tot uitdrukking brengen. 

Legt Piet het buitenleven met een fonkelend kleurpalet zonovergoten vast, haalt Ineke daarentegen de natuur in huis, om deze vol symboliek in haar wonderlijk gecomponeerde stillevens te verwerken. 

Kortom een lust voor het oog, ontstaan vanuit de diepe behoefte om de weldadige schoonheid die niet alleen in de natuur, maar ook in de cultuur schuilt, weer te geven. Begeleidend bij de tentoonstelling is er over beide kunstenaars een boekje te koop, evenals een kunst-educatief prentenboek voor kinderen. 

Voor meer informatie: www.museumlunteren.nl en  www.stichtingpietpijn.com, www.ineke-pijn.com 

Lees hier de online krant van deze week.