Lunteren-Aktief zoekt vrijwilligers “Het draait allemaal om verbondenheid”

LUNTEREN – Activiteiten die plaatsvinden in dorpshuizen en buurtcentra vallen of staan met de inzet van vrijwilligers. Zo ook in Lunteren. Dankzij de inzet van meer dan honderd vrijwilligers organiseert Lunteren-Aktief wekelijks meerdere activiteiten in dorpshuis Het Westhoffhuis en buurtcentrum De Schakel. “Wat is mooier dan mensen die ‘alleen’ zijn een gezellige middag bezorgen?”, zegt vrijwilliger Pieter Slootweg.

Lunteren-Aktief is de organisatie achter Het Westhoffhuis en De Schakel. Henk Hooijer, tot voor kort bestuursvoorzitter: “Beide locaties hebben ‘ontmoeten’ als doel. Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten in een ongedwongen sfeer. Zo faciliteren wij een omgeving waar men kan verbinden, ontplooien, leren, geven, helpen en geholpen kan worden”.

Het Westhoffhuis wil het bruisende hart van Lunteren zijn. Hier vinden veel activiteiten plaats en worden diverse services aangeboden. De Schakel is op haar beurt de huiskamer van de buurt. De spontane inloop staat hier centraal, er vinden laagdrempelige activiteiten plaatst en ook voor ondersteuning kunnen de buurtbewoners hier terecht.

Dankbare taak

Pieter (69) is sinds 2016 vrijwilliger voor Lunteren-Aktief. “Ik ben in eerste instantie gaan assisteren bij het huiskamerdiner in het Westhoffhuis, waar twee keer in de maand voor meer dan zestig gasten wordt gekookt. Inmiddels verzin ik zelf de menu’s en van lieverlee is er meer bij gekomen, zoals de Kerst-Inn op tweede kerstdag.” Het is volgens hem niet alleen heel gezellig en leuk om te doen, het is vooral een hele dankbare taak. “Voor de gasten is het huiskamerdiner echt een soort uitje, zij kijken er naar uit. Daar doe je het voor!”

Verbinding

Pieter is slechts één van de vele vrijwilligers. Zijn verhaal geeft goed weer hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor Lunteren-Aktief. “Wij zijn erg afhankelijk van de vrijwilligers en werken op veel vlakken met hen samen. Zij zijn onze verbinding met de bezoekers, onze ambassadeurs”, aldus Ad Beckers, manager van Het Westhoffhuis en De Schakel.

De vrijwilligers zijn verdeeld over diverse teams, waaronder de chauffeurs, het Huiskamerdiner, de Open Eettafel, zalenzetters, het Repair Café, het horecateam en het receptieteam. Ieder team heeft een coördinator, tevens een vrijwilliger. Daarnaast is er het bestuur, óók volledig bezet door vrijwilligers. Henk: “Wij prijzen ons rijk met de grote groep vrijwilligers, maar we verwelkomen ook heel graag nog meer vrijwilligers”. Henk heeft zijn taken als voorzitter zelf inmiddels na meer dan negen jaar neergelegd, maar is nog wel betrokken bij het bestuur. “Het is fijn om zinvol bezig te zijn.”

Verantwoordelijke rol

“Als vrijwilliger heb je een maatschappelijke functie”, stelt Henk. “Het is een hele verantwoordelijke rol, jíj bent immers de link met de bezoekers. Het is daarom belangrijk dat een vrijwilliger blij is met de taak die hij of zij vervult. Wij gaan altijd op zoek naar iets passends. Daarnaast bieden wij een luisterend oor. Als er iets niet goed gaat, kan dat altijd worden aangegeven, maar uiteraard ook als er leuke ideeën zijn.”Ad vult aan: “Als iemand zelf met een idee komt, dan weet je dat er écht vraag naar is. Zo wordt er in De Schakel tegenwoordig schaakles gegeven, een initiatief van een jonge man die zijn passie graag overdraagt aan anderen. Voor dit soort ideeën staan wij altijd open”.

Huiskamer

“Er vinden iedere dag wel activiteiten plaats in Het Westhoffhuis en De Schakel. Bovendien is iedereen altijd welkom voor een bakje koffie en om elkaar te ontmoeten. Daar is veel behoefte aan”, zegt Henk. “In samenwerking met Opella is er nu bovendien ook extra begeleiding mogelijk. Voor sommige bezoekers is de drempel heel hoog, maar wij doen er alles aan om ze hierbij te helpen. Ook de verschillende thuiszorgorganisaties kunnen mensen wijzen op de mogelijkheden die wij bieden. Het draait allemaal om verbondenheid en zoals wij dat zeggen: ‘samen redzaam zijn’. Soms krijgt iemand bijvoorbeeld nul op het rekest als er wordt aangeklopt bij de WMO, ook dan kan men bij ons vragen naar de mogelijkheden. Wij willen hier samen met vrijwilligers een belangrijke rol in spelen.”

Wilt u zich graag als vrijwilliger inzetten voor Lunteren-Aktief? “Loopt gerust een keer binnen bij Het Westhoffhuis of De Schakel. Er is van alles mogelijk, van ondersteuning in de horeca tot een bestuursfunctie”, besluit Ad.

Lees hier de online krant van deze week.