Het Luntersche Buurtbosch: Wetenswaardigheden uit ons bos Uitzicht en koepel

Vanaf de Koepel, middenin in het Luntersche Buurtbosch, heb je een prachtig uitzicht. Dat was midden vorige eeuw wel anders. Het bos groeide boven de Koepel uit en het toenmalige stichtingsbestuur liet er in de jaren ’60 twee verdiepingen op bouwen. Sinds die tijd torent het rijksmonument boven de bossen uit en biedt een prachtig uitzicht voor wie de moeite neemt helemaal omhoog te lopen. De bomen groeiden echter door en zijn nu zo groot geworden dat ze het uitzicht belemmeren. Nu willen we bomen vooral de ruimte geven en laten groeien, maar in dit geval hebben we de moeilijke keuze gemaakt om het zicht naar de Gelderse Vallei open te maken. 

Gelukkig betreft het bomen die goed tegen snoei kunnen zoals eik en linde. Daarom zijn onder toezicht van de boswachter en met behulp van een hoogwerker de toppen eruit gezaagd. Hij heeft het zo gedaan dat er volgend jaar nauwelijks nog iets van te zien is. De linde, die hier staat, is de enige volwassen lindeboom in het Buurtbos, dus zorgvuldigheid was geboden. Dat was aan Douwe Methorst, die de klus aannam, wel toevertrouwd. 

Omdat we het zicht tussen Ede (ZZO) en Barneveld (NNW) open wilden hebben, waren we genoodzaakt ook een kapitale beuk te toppen. Methorst heeft het zo gedaan dat er een minimale kans op zonnebrand is. Inmiddels kunnen bezoekers van de Koepel weer genieten van een prachtig panorama. De kerktorens van Ede, Lunteren, Amersfoort en Barneveld zijn weer in één ononderbroken beeld te zien. Deze kostbare ingreep is mogelijk gemaakt door een gulle donatie van de Vrienden.

Zo’n prachtige en monumentale uitkijktoren onderhouden is geen sinecure. Monumentenwacht geeft jaarlijks een overzicht van aandachtspunten en daarnaast heeft het stichtingsbestuur een Meerjaren Onderhoudsplan. Deze keer was het schilderwerk aan de buitenkant en het voegwerk onderaan de toren aan de beurt. Ook hierbij werd de hoogwerker ingezet. Onze huisschilder Nico Roodenburg heeft ruime ervaring met schilderwerk aan oude gebouwen en doet al jaren de Koepel. De houten kozijnen aan de zuid- en westzijde zijn grondig aangepakt. Verder heeft Roodenburg de pomp naast de toren belangeloos een schilderbeurt gegeven. 

Martinus van Milt van Van Milt Restaurateurs heeft het pleisterwerk aan de binnenkant bemonsterd op zoutbelasting en zal een onderhoudsadvies geven. Zijn mensen hebben het buitenvoegwerk aangepakt. De voegen die losgebarsten waren, zijn uitgebikt en er zijn opnieuw knipvoegen gezet. Daarbij heeft het voegwerk van de pomp ook een onderhoudsbeurt gehad. De voorman van Van Milt, Barend Paul Groeneveld, was hier extra mee begaan en dat is wel begrijpelijk. Zijn overgrootvader was de Groeneveld naar wiens nagedachtenis de pomp is geplaatst.

We kunnen rustig zeggen dat de Koepel er nog nooit zo goed heeft bijgestaan.

Lees hier de online krant van deze week.